Grote premetropanne tijdens autoloze zondag

Het premetrostation Lemonnier

Het premetroverkeer in de Noord-Zuidtunnel was zondag bijna 4 uur lang onderbroken door een defecte stroomafnemer. Ook de communicatie liep in het honderd.

Wie op autoloze zondag op de premetro rekende, kwam in de namiddag bedrogen uit. Door een probleem met een defecte stroomafnemer was de Grondwettunnel – tussen het Zuidstation en Lemonnier – geblokkeerd tussen 15.40 uur en 19.30 uur.

Gebruikers van trams 3, 4, 51, 81 of 82 moesten daardoor op zoek naar een alternatief. Welk alternatief was voor veel reizigers ook lang onduidelijk. Ook voor andere tramlijnen, zoals de 55, leidden de problemen tot lange wachttijden en veel onduidelijkheid.

Urenlange odyssee

Een lezer doet bijvoorbeeld het relaas van een urenlange zoektocht naar een vervangend vervoersmiddel. De informatieborden melden daarbij telkens dat een tram in aantocht is. Dat blijkt niet het geval en pas na lange tijd dirigeert een luidsprekerstem de groeiende mensenmassa te voet van Anneessens naar het Noordstation en later nog verder te voet naar Thomas in Schaarbeek.

Verschillende redacteurs hadden gelijklopende ervaringen.

De MIVB laat weten dat het bij grootschalige pannes niet altijd eenvoudig is om snel alternatieven aan te bieden. "Het was een erg complexe situatie," legt woordvoerster An Van hamme uit. "De eerste prioriteit daarbij is altijd de veiligheid. Maar daarnaast onderzoeken we ook wat er misliep bij de communicatie."

Dit artikel kwam tot stand (mede) dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?