Grotere ploegen en zelfverdedigingscursus voor agenten MIVB

JP
© BRUZZ
05/08/2019

Veiligheidsagenten van de MIVB gaan voortaan altijd in ploegen van drie op pad. Ook gaat het personeel van de MIVB vaker zelfverdedigingscursussen volgen, en wordt het gebruik van pepperspray - nog steeds - overwogen. Dat werd besloten tijdens het laatste overleg tussen de vakbond en de MIVB, afgelopen donderdag. Op die manier moeten personeelsleden beter bestand zijn tegen agressie.

De afgelopen twee weken kregen drie personeelsleden van de MIVB met agressie te maken. Een MIVB-controleur vertelde anoniem aan BRUZZ over de agressie die hij te verduren krijgt. Al in april 2018, na de rellen in Peterbos, was pepperspray beloofd, klaagt de anonieme MIVB-controleur.

Dat die maatregel nog niet is doorgevoerd, komt doordat er eerst een wettelijke basis voor nodig is, reageert de woordvoerder van de MIVB. Tijdens het laatste overleg met de vakbond op donderdag 1 augustus is afgesproken om dat dossier verder in september te bekijken met een daarvoor opgerichte werkgroep.

Ploegen van drie

Verder werft de MIVB op korte termijn twee extra mensen aan, daarna volgen er nog meer. Ook gaan agenten per 1 augustus altijd met drie op pad, in plaats van met twee.

Dat is volgens vakbondsafgevaardigde Silvia De Caboter van ACOD een stap in de goede richting, maar nog beter zouden ploegen van vier zijn. Ook vraagt ze zich af waar de extra personeelsleden vandaan moeten komen. Op dit moment wordt personeel dat vrije dagen heeft, opgeroepen om vrijwillig terug te komen uit verlof.

Beter zou het volgens haar zijn als de veiligheidsploegen zouden worden aangevuld met extra personeelsleden uit de andere ploegen, als tijdelijke oplossing tot er meer personeel is aangeworven.

Dreiging op naam

De MIVB heeft dan weer geen klachten ontvangen van personeelsleden die thuis zijn opgezocht, wel zouden personeelsleden via sociale media zijn lastiggevallen. De MIVB bekijkt daarom of het mogelijk is om agenten zonder naam op de boete te laten verschijnen. Ook daarvoor is een wetswijziging nodig, waar de MIVB vragende partij voor is. Ondertussen kunnen MIVB-personeelsleden met dit soort klachten altijd bij hun leidinggevende terecht, klinkt het nog.

"Samen met de vakbonden en de politie doet de MIVB er alles aan om ervoor te zorgen dat personeelsleden hun werk veilig kunnen doen", sluit Sablon af. Uit de meest recente cijfers uit 2018 van de MIVB blijkt bovendien dat het aantal gevallen van fysieke agressie tegen personeel met 3 procent is gedaald. Cijfers van 2019 zijn er voorlopig nog niet.

MIVB krijgt pepperspray

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, MIVB, metro

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni