Metro Beekkant Sint Jans Molenbeek openbaar vervoer mobiliteit

| Metro Beekkant in Sint Jans Molenbeek, een van de drukste (en volgens het MIVB-veiligheidspersoneel meest onveilige) stations van het Brusselse net.

Werkonderbreking bij MIVB na drie gevallen van agressie

TD
© BRUZZ
31/07/2019
Updated: 31/07/2019 11.15u

Maandag hebben veiligheidsagenten van vervoersmaatschappij MIVB enkele uren het werk neergelegd na drie gevallen van agressie in de stations Beekkant, Simonis en Brussel-Zuid. "De agenten vallen er als vliegen," klinkt het. Algemeen gesproken is er wel een daling van fysieke agressie tegen het personeel.

Het onveiligheidsgevoel bij het veiligheidspersoneel van de MIVB stijgt zienderogen. Twee agenten kregen maandag een kopstoot van een zwartrijder in het drukke metrostation Simonis en raakten lichtgewond. Vorige week donderdag kreeg een agent klappen in het station Beekkant en afgelopen zondag kreeg een agent te maken met een agressieve zwartrijder in Brussel-Zuid.

"De agenten vallen er als vliegen," klinkt het bij de vakbond in de krant La Capitale. "We gaan nu spreken met de directie om te kijken wat er kan gedaan worden." Agenten moeten volgens de vakbond beter voorbereid zijn op agressie, lessen zelfverdediging kunnen daarbij helpen. "Sommige veiligheidsagenten vermijden zelfs bepaalde stations omdat er niets verandert," klinkt het.

De MIVB bevestigt dat er gesprekken lopen om de veiligheid van het personeel te verbeteren. Een actieplan ligt op tafel. "Er komt meer en beter opgeleid veiligheidspersoneel," klinkt het. De MIVB benadrukt dat de veiligheid van de passagiers nooit in het gedrang is gekomen en dat de politie de veiligheidstaken tijdelijk heeft overgenomen.

Algemeen gesproken is er wel een daling van de fysieke agressie tegen het personeel. In 2018 waren er 3,3 procent minder incidenten dan in 2017. De fysieke agressie onder de reizigers steeg dan weer met maar liefst 20 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , MIVB , Beekkant , Weststation , Montgomery , centraal station , Zuidstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni