Nathalie De Swaef, schepen Mobiliteit in Jette (Groen)

Heilig-Hartlaan in Jette krijgt volwaardig fietspad

CD
© BRUZZ
05/07/2023

Op de Heilig-Hartlaan in Jette komt een volwaardig fietspad dat afgeschermd is van het autoverkeer. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid, omdat er twee scholen in de buurt zijn. De plannen zijn ingediend bij het Brussels Gewest voor de aanvraag van de bouwvergunning.

De toekomstige nieuwe fietsinfrastructuur maakt deel uit van de gewestelijke fietsroute 12b tussen het centrum van Brussel en Wemmel. Het fietspad komt op het zuidelijk deel van de Heilig Hartlaan, tussen de Secretinlaan en het rondpunt Lorge. Het gaat over een ontbrekende schakel van 300 meter. “Op het grondgebied van Jette is dat momenteel het enige deel van de fietsroute waar geen fietspad is”, legt schepen Nathalie De Swaef (Groen) uit.

Een fietspad zou de verkeersveiligheid ten goede komen, zegt De Swaef. “In de buurt zijn twee scholen, Heilig Hart en Sacré-Coeur, waarbij een vierde van de leerlingen zich met de fiets verplaatst. Sommigen rijden via het Boudewijnpark, wat veilig is. Maar heel wat leerlingen komen via de Heilig-Hartlaan, wat erg onveilig is door het ontbrekend fietspad.”

Ter voorbereiding van het dossier telden Gracq en Fietsersbond Jette in 2021 het aantal fietsers dat tussen 7.30 uur en 9 uur passeerde, in alle richtingen, ter hoogte van het rondpunt Lorge. Ze kwamen uit op 439 fietsers.

Maar daar komt dus verandering in. De gemeente Jette sloot daarvoor een overeenkomst met de Koning Boudewijnstichting. In het kader van Fonds Bikes in Brussels krijgt Jette een subsidie van 151.800 euro voor de aanleg van het fietspad. Dat dekt bijna de volledige kost. “De gemeente zal zelf nog ongeveer 60.000 euro investeren om de weg opnieuw te asfalteren, graskanten aan te brengen en om bomen te planten ter compensatie van de exemplaren die moeten wijken voor het fietspad”, zegt De Swaef.

Nog even wachten

Het is nog even wachten voor de werken starten. Ten eerste omdat de gemeente nog wacht op een bouwvergunning, maar ook omdat er al twee grote werven zijn in de Theodorstraat en rond het kerkhof van Jette. “We moeten de werven coördineren en ervoor zorgen dat iedereen zich nog in Jette kan verplaatsen met de auto”, zegt De Swaef.

De werkzaamheden zullen wellicht eind 2024 of begin 2025 starten. Uiterlijk eind 2025 moet het fietspad een feit zijn. “Hoewel de aanleg van het fietspad niet direct kan beginnen, biedt de ondertekende overeenkomst zekerheid dat de werken zullen worden uitgevoerd. Dit is van groot belang voor de verkeersveiligheid van de scholieren”, besluit De Swaef.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Mobiliteit , Heilig-Hartlaan , Heilig hart , Sacré-Coeur , nathalie de swaef , fietsroute 12b

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni