(Her)beleef hier de autoloze zondag

EC, EDF
© Belga - BRUZZ
19/09/2021
Updated: 20/09/2021 17.30u

Spelende kinderen, volle terrassen, rommelmarkten en overal (twee) wielen. Deze Autoloze Zondag bij 23 graden lokte de Brusselaar weer massaal naar buiten. Een goede gelegenheid om mensen te laten kennismaken met duurzame oplossingen, zegt organisator Mobiel 21.

De derde zondag van september is ondertussen een gevestigde waarde in alle 19 gemeenten van Brussel. Dan wordt het Brussels gewest de grootste autovrije zone van Europa. Ook dit jaar trokken de Brusselaars weer met velen de straat op.

Beleef en herbeleef hier de autoloze zondag dankzij de foto's en video's die de BRUZZ-lezers en redacteurs maakten.

(Lees verder onder de foto's)

Spelen en springen

In het Elisabethpark in Koekelberg was er een echt springkastelenfeest aan de gang. Kinderen stonden in rijen aan te schuiven om op te trampoline of het luchtkasteel te springen. De gemeente had eetkraampjes en strandstoelen in het park gezet. Vanaf de middag zaten groepjes jongeren en gezinnen er te picknicken.

20210919_trampoline_Autoloze Zondag_Elisabethpark Koekelberg

| Zo hoog mogelijk op de trampoline in het Elisabethpark in Koekelberg.

De Leopold II-laan werd één breed fietspad. Hier en daar nog een verdwaalde wagen, maar verder kregen steppers en fietsers er vrij spel. Vanuit Koekelberg rolden ze vlot bergaf de stad in.

autolozezondag 2021.jpeg

| De autovrije Leopold II-laan.

Tenzij ze een tussenstop maakten in Molenbeek, dat zondag in een grote brocante veranderde. De Ribaucourtstraat, Vanderstichelenstraat en Vandenboogaerdestraat stonden vol kraampjes met tweedehandsprularia.

Langs het kanaal was het zonnig fietsen tot in de Dansaertwijk. Ook daar was er een rommelmarkt in de Vlaamsesteenweg. Zoals elk jaar trok die veel volk en zaten de terrasjes in de omliggende straten propvol.

20210919_rommelmarkt Vlaamsesteenweg_Autoloze zondag 2021

| In de Vlaamsesteenweg trekt de rommelmarkt veel volk.

Cd-paradijs

In Muntpunt was het aanschuiven voor de jaarlijkse boekenverkoop. Dat had veel te maken met het feit dat dit jaar alle cd’s de deur uit moesten. Een collectie van 30 jaar werd aan één of aan vijf euro per stuk verkocht. De opbrengst gaat naar het goede doel. Ook Brussel Helpt, de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ, kan op steun rekenen.

CD verkoop in Muntpunt

| CD en boekenverkoop in Muntpunt

Net buiten de bib zaten twee drag queens een groep kinderen voor te lezen. De act maakte deel uit van het nieuwe queer festival Q.ARTz. De kinderen luisterden vol belangstelling naar de twee, die vrolijk en geduldig uitlegden dat hun haar geen pruik is, maar echt.

20210919_Q.ARTz festival_Muntplein_Autoloze Zondag 2021

| Kinderen luisteren met veel belangstelling en plezier naar de twee drag queens op het Muntplein.

Volle terrassen

Dan werd het klimmen. Via de Schildknaapstraat geraakte je tot aan het centraal station en de Kunstberg, die wel een echt fietserskruispunt leek op Autoloze Zondag. Fietsers uit de beneden- en bovenstad kruisten elkaar. Overal in het centrum wisten de terrassen deze zondag veel klanten te trekken.

autoloze zondag 2021

| Een streetfoodfestival aan Kapellekerk trekt veel volk.

Aan Kapellekerk was ook de lange picknicktafel goed gevuld, want er was een streetfoodfestival aan de gang. Kinderen konden er grote gezelschapsspellen spelen en je kon er je fiets laten maken.

Op het Poelaertplein startte in de latere namiddag een open air-feest. Een heleboel jongeren stond er al om half drie te wachten. Ondertussen beklommen fietsers de helling aan het Justitiepaleis, waar de geparkeerde wagens deze keer niet toegelaten waren.

In welke zijstraat je ook keek deze zondag, je zag al snel een springkasteel of speelzone voor kinderen. Brussel werd vandaag een veilige stad op speelformaat. Aan de afgesloten Hallepoorttunnel oefenden in-line skaters hun truken op de betonblokken. Aan Ninoofsepoort werd een badmintonveld geïnstalleerd en schoven gezinnen aan voor een suikerspin of bakje popcorn.

20210919_Hallepoorttunnel_skaters_in-line skaters_Autoloze Zondag 2021

| Enkele jongeren filmen elkaars skatekunsten.

16.000 doorgangsbewijzen

En als er toch nog af en toe een auto voorbijreed, zat er niet altijd een verraste chauffeur achter het stuur. 16.000 mensen hadden een doorgangsbewijs gevraagd en gekregen om op deze Autoloze Zondag toch hun auto te mogen gebruiken. Dat schrijft La DH op basis van een gesprek met Brussel Mobiliteit.

Dat cijfer ligt in de lijn van de vorige jaren. Ook toen werden er ongeveer 16.000 doorgangsbewijzen uitgedeeld door de 19 gemeenten. Zij moeten nagaan of de opgegeven reden gegrond is voor het verkrijgen van zo'n pas.

20210919 Autoloze zondag 2021 de fietsbrigade van de politiezone Brussel Hoofsdtad-Elsene controleert auto's 3500px

| De fietsbrigade van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene controleert of auto's die toch rijden daarvoor de toelating hebben.

Bussen teruggestuurd

Enkele bussen vanuit Vlaanderen zijn deze zondag niet in Brussel geraakt. In Overijse stopte de politie alle bussen van De Lijn die Brussel binnenreden. Alle bussen met bestemming Hermann-Debroux moesten in Jezus-Eik een tijdlang rechtsomkeer maken.

Volgens de woordvoerder van De Lijn was er sprake van een misverstand. “Blijkbaar was de communicatie op het terrein niet altijd even duidelijk”, klinkt het. Ondertussen zou het probleem zijn verholpen. Op andere plaatsen konden bussen die Brussel binnenreden gewoon doorrijden tot in het centrum.

Autoloze zondag 2021: in de Wetstraat kon je je fiets laten herstellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni