De Louis Bertrandlaan in Schaarbeek

| De Louis Bertrandlaan in Schaarbeek, met veel ruimte voor autoverkeer.

Heroes for Zero wil ruimte voor autoverkeer in 'Carbeek' beperken

AV
© BRUZZ
18/05/2022

Heroes for Zero, de burgergroep voor meer verkeersveiligheid, wil extra maatregelen om de ruimte voor autoverkeer in Schaarbeek in te perken. De organisatie doet de oproep na het opmerkelijke – en potentieel dodelijke – verkeersongeval van afgelopen zondag. Een wegpiraat belandde er met zijn auto op een ander voertuig en crashte zelfs tegen een muur van een school toen hij een politiecontrole wou ontwijken.

De actiegroep vraagt om maatregelen rond de ruimte die is voorzien voor autobestuurders en noemt Schaarbeek ook 'Carbeek', een verwijzing naar de aanzienlijke autodruk en de ruimte die het autoverkeer er krijgt.

Heroes for Zero juicht toe dat er een circulatieplan ingevoerd zal worden in de gemeente, om doorgaand autoverkeer grotendeels te weren. Maar er zijn ook meer maatregelen nodig tegen snelheidsduivels die de al bestaande snelheidslimiet van 30 km/u negeren. “De straten zijn vaak breed en recht, wat het gemakkelijk maakt om snel te rijden. Daarom willen wij een aanpak om de wegbreedte te beperken,” zegt Pieter Fannes van Heroes for Zero aan BX1.

Daarnaast zijn er nog andere factoren die ervoor zorgen dat mensen te snel rijden. “Ook het mooie weer van de afgelopen dagen is gelinkt met te snel rijden, dat zien we al langer,” zegt Fannes aan BRUZZ.

De politiecontroles die worden uitgevoerd op snelheidsovertredingen zijn van cruciaal belang volgens Fannes. “Met de controles is het de bedoeling om gedragsverandering teweeg te brengen, en niet zozeer om zoveel mogelijk boetes uit te delen. Er moet volgens mij een systematische verandering komen en controles uitvoeren helpt daarbij.”

Voor Heroes for Zero is het van belang dat de gemeente zo snel mogelijk met de groep én de politie samen zit. “Nu is het prioriteit om een ontmoeting met de politie te hebben. Zo kunnen we nagaan wat er precies gedaan wordt aan het probleem van autodruk en verkeersveiligheid.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , heroes for zero , verkeersveiligheid , Carbeek , zone 30 , overdreven snelheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni