| De overweg bij de Vandervekenstraat, met de aangrenzende woonwijk met zo'n 1.200 inwoners.

Infrabel start studie om laatste dodelijke overwegen aan te passen

Jasmijn Post
© BRUZZ
25/09/2023

Spoorwegbeheerder Infrabel is in september begonnen met een studie om de laatste overwegen in het Brussels Gewest aan te passen naar tunnels. Aan de twee overgebleven overwegen in Brussel deden zich verschillende dodelijke ongevallen voor, het laatste ongeval was in augustus. De burgemeesters van Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren pleiten al jaren voor een veilige oplossing.

Infrabel laat weten dat het Brussels Gewest, de twee gemeentes en de spoorwegbeheerder zelf overeen zijn gekomen om de twee overwegen, waar spoor- en wegverkeer elkaar kruisen, te vervangen door volwaardige alternatieven. Gedacht wordt aan twee tunnels. Het gaat om de overwegen in de Vandervekenstraat in Ganshoren en de Nestor Martinstraat in Sint-Agatha-Berchem.

Beide overwegen zijn volgens de betrokken burgemeesters erg gevaarlijk. In de Vandervekestraat gaat het om een overweg die een drukke woonwijk met sportfaciliteiten verbindt. In de Nestor Martinstraat nemen mensen vaak roekeloze keuzes omdat het licht erg lang op rood staat terwijl de trein stilstaat. Sinds 2000 kwamen zes mensen om het leven op de twee locaties. Het laatste dodelijke ongeval plaatsvond in augustus 2023.

Eerdere poging

Een eerdere poging om de overwegen te vervangen door tunnels liep stuk. In nieuwe vergunningsaanvragen zullen de twee tunnels apart worden ingediend. De werken voor de overweg in de Vandevekenstraat zullen daardoor mogelijk iets sneller gaan dan die in de Nestor Martinstraat, omdat een eventuele tunnel gemakkelijker aan te leggen is op die plaats.

Hoe dan ook zal het jaren duren voor de tunnels er komen, laat Infrabel weten aan BRUZZ. "De wil en de intentie om twee alternatieven te installeren zijn er, maar we moeten de wettelijke procedures doorlopen," zegt Frederic Petit van Infrabel. "Ook de financiering wordt op dit moment bekeken."

De burgemeester van Ganshoren, Jean-Paul Van Laethem (Les Engagés), reageert opgelucht dat Infrabel het dossier opnieuw heeft geopend. Om de periode tot de tunnels er zijn te overbruggen, rekent de burgemeester erop dat steeds meer mensen de nieuwe voetgangersbrug zullen ontdekken, vijftig meter verderop. "Ik hoop dat Infrabel de brug feestelijk zal openen en een wijdverspreide informatiecampagne opzet," klinkt het.

Geen bovengrondse overwegen

Het was de bedoeling dat je in 2023 nergens meer bovengronds over de sporen kon oversteken in Brussel. Een groot deel van die ambitie heeft Infrabel waargemaakt: de afgelopen vier jaar werden vier van de zes laatste overwegen gesloten. Ook in Ganshoren (Mozartstraat) en Sint-Agatha-Berchem (station) zijn recent twee nieuwe voetgangersbruggen geplaatst als alternatief voor de overweg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni