Jetselaan krijgt verkeersdrempels op plek gevandaliseerde flitspaal

Berlijns kussen
© Claerbout
| Berlijnse kussens: auto's vertragen, fietsers doorlaten (archiefbeeld)
© Claerbout
| Berlijnse kussens: auto's vertragen, fietsers doorlaten (archiefbeeld)

Op de Jetselaan in Koekelberg zullen Berlijnse kussens komen op de plaats waar nu een flitspaal staat, zegt Pieterjan Desmet, woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt (Groen). Buurtbewoners vragen al langer voor een meer veiligere verkeerssituatie in de Jetselaan en rond het Elisabethpark.

Een Berlijns kussen is een vierkante verkeersdrempel die nog plaats vrijlaat voor fietsers. Zo moeten enkel de auto's vertragen, terwijl de fietsers kunnen doorrijden.

De Berlijnse kussens zouden er “in de nabije toekomst” komen op de plaats op de Jetselaan waar nu een flitspaal staat, legt Desmet uit. De flitspaal werd gisterenavond omver geduwd door vandalen.

"Het is crimineel gedrag, maar ook levensgevaarlijk," aldus Desmet. "De camera’s staan er om de verkeersveiligheid te verhogen. We zullen flitspalen blijven zetten tot we aan nul verkeersdoden zitten. We laten ons zeker niet intimideren door zulke parktijken,”

2022-06-27 flitspaal jetselaan.jpeg
De flitspaal op de Jetselaan werd zondagavond door vandalen omver geduwd.

“Het is schandalig," zegt ook Marie Bijnens (Groen), schepen van Mobiliteit in Koekelberg. "De flitspaal werd omver geduwd terwijl die daar staat om de zone 30 te handhaven op een punt waar het echt nodig is. Hopelijk kan de politie de daders snel identificeren dat er kan opgetreden worden en dat het geen precedent creëert."

De flitspaal stond er echter tijdelijk, legt Desmet nog uit. De verkeersdrempels moeten het verkeer er "waarschijnlijk eind dit jaar" veiliger maken. Buurtbewoners pleiten namelijk al langer voor veiligere verkeersinfrastructuur op de Jetselaan en in en rond het Elisabethpark. Drie jaar geleden gebeurde er een dodelijk ongeval.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?