Twee jongens plaatsen kaarsen bij de foto van Dariana.

Intieme herdenking voor Dariana in Koekelberg

HD
© BRUZZ
07/04/2019

Een week na het dodelijk ongeluk aan de Jetselaan in Koekelberg kwamen buurtbewoners, vrienden en sympathisanten samen om het slachtoffer te herdenken. De herdenking ‘Bring Flowers for Dariana’ werd georganiseerd door het nieuwe burgerinitiatief 1081/0.

Onderweg naar de herdenking scheuren de auto’s ons met luide toeters voorbij. Moeilijk te geloven dat honderd meter verder een tweehonderdtal mensen zijn samengekomen om een van de meest opvallende ongevallen - een bestuurder reed het slachtoffer, dat de straat overstak, aan omdat hij de voor haar stoppende auto's inhaalde over het fietspad - van dit jaar te herdenken.

Stipt om 11u30, het uur van het ongeluk exact een week geleden, ging de herdenking van start. Kinderen tekenden met krijt op de straat terwijl er een minuut stilte werd gehouden voor het slachtoffer.

"Ze was heel geliefd in de gemeenschap, we willen niet dat ze vergeten wordt, dat haar dood niet onopgemerkt blijft.”

Elena Acsinte (buurtbewoonster en kennis)

Een gemeenschap in rouw

Er is een opvallend diverse groep aanwezig. Veel buurtbewoners van allerlei allooi, mensen uit de Roemeense gemeenschap - het slachtoffer, Dariana, was van Roemeense afkomst - en activisten. Hier en daar een politicus uit de gemeente.

Elena Acsinte droeg vandaag een speech in het Roemeens voor haar gemeenschap voor: “We zijn allemaal van de kaart door wat er is gebeurd.” Ze woont al jaren in de buurt en kende Dariana goed: "Ze was heel geliefd in de gemeenschap, we willen niet dat ze vergeten wordt, dat haar dood niet onopgemerkt blijft.”

Herdenking Dariana

Tuur Florizoone

Nul verkeersdoden

Ook Koen Depaepe las vandaag een korte speech voor. Hij is een van de drijvende krachten achter burgercollectief 1081/0. Het initiatief voor nul verkeersdoden werd in het leven geroepen naar aanleiding van het dodelijk ongeval. “We hadden hier vandaag niet moeten staan. Aan iedereen die bevoegd is, en dat zijn er veel, verkeersveiligheid moet een prioriteit zijn!” vertelt hij aan de aanwezigen.

"De buurt is in shock," vertelt Depaepe, "een paar maanden geleden heeft de buurt al een petitie ingediend bij de gemeente en het gewest. Die is bijna zonder gevolg gebleven." Volgens Depaepe leefde er onder buurtbewoners al grote bezorgdheid om het kruispunt waar Dariana om het leven kwam.

De bekende accordeonist Tuur Florizoone sloot de samenkomst af. Zijn muziek had een merkbare impact op de aanwezigen, hun ogen bleven niet droog.

Het videoverslag van de herdenking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , actua , dodelijk ongeval Koekelberg , Koekelberg , 1081/0 , Koen Depaepe , Dariana Palcau

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni