Paaltjes op Jetselaan drie jaar na dodelijk ongeval

paaltjes jetselaan dariana.jpg
© BRUZZ
| De dertigjarige Dariana Palcau overleed in 2019 nadat ze werd aangereden toen ze overstak.
© BRUZZ
| De dertigjarige Dariana Palcau overleed in 2019 nadat ze werd aangereden toen ze overstak.

Op de Jetselaan in Koekelberg werden nieuwe, stevigere paaltjes geplaatst op de plek waar in 2019 een dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden. Burgerinitiatief 1081/0 is tevreden met de paaltjes, maar betreurt de “symptoombestrijding”.

Op 31 maart 2019 overleed de dertigjarige Roemeense Dariana Palcau nadat een autobestuurder haar omverreed op het voetpad op de Jetselaan aan het kruispunt met de Landsroemlaan. De autobestuurder had de voor haar stoppende auto's ingehaald over het fietspad.

Intussen werden paaltjes geplaatst op de plek van het ongeval zodat niemand er nog kan inhalen over het fietspad en het voetpad veiliger is. Brussel Mobiliteit is momenteel de zone aan het herinrichten met nieuwe asfalt, markering en paaltjes, bevestigt Koekelbergs schepen van Mobiliteit Marie Bijnens (Groen).

Burgerinitiatief 1081/0, dat werd opgericht naar aanleiding van het dodelijk ongeval, is tevreden met de nieuwe paaltjes. Toch betreurt het de “symptoombestrijding”. “Het is al te laat, en het gaat om kleine, individuele ingrepen,” zegt Jef V. van 1081/0.

Infrastructuur

Het burgeriniatief eist een veiligere verkeersinfrastructuur en omgeving voor de hele regio rond het Elisabethpark.

“Het Elisabethpark is nog steeds een groen eiland waar vele gezinnen moeilijk toegang toe hebben wegens de hoeveelheid en snelheid van auto’s errond. Er zijn amper comfortabele, veilige toegangen tot het park. In en rondom het park leidt de mix tussen voetgangers/fietsers, autoverkeer/busverkeer, busverkeer/fietsverkeer tot verwarring en conflict.”

Het burgerinitiatief eist een globale aanpak van het stadsdeel met onder meer beveiligde, verhoogde oversteekplaatsen, snelheidsremmende maatregelen op de lange rechte lanen, extra stoeporen en fietsnietjes aan oversteekplaatsen, lokale wijkcirculatieplannen, enzovoort.

“Dit zou allemaal samen kunnen leiden tot een veel beter geïntegreerd, veiliger en gezonder Elisabethpark waar vele duizenden omwonenden van kunnen genieten," klinkt het nog.

Herdenking Dariana
© Heleen Debeuckelaere
| Twee jongens plaatsen kaarsen tijdens de herdenking van Dariana Palcau in 2019.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?