big city

JOUW VRAAG. Waarom brandt er soms een rood lichtje aan het M-bord aan de metro-ingang?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 13 februari 2020

De populairste Big City-vragen zijn toch wel die over het openbaar vervoer en meer specifiek over de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. En de vraag die het meest gesteld is over de MIVB is: waarom is de rechterbovenhoek op sommige van de grote blauwe borden met iconische letter M aan de ingang van het metrostation, roodgekleurd? En vandaag klaren we die met plezier uit.

Het is de oplettende pendelaar misschien al opgevallen dat maar één bord per station een rode hoek heeft. De rode rand geeft namelijk aan dat dat de voorkeursingang is voor de hulpdiensten. Vindt er in het station een incident plaats, dan is dat de ingang waar de hulpdiensten verzamelen voor ze de locatie betreden om in te grijpen. Vooral voor de brandweer is het een herkenningspunt. Het is de plek waar er zich binnenin een radioaansluiting bevindt en de ingang waarvan ze een speciale sleutel bezitten om de rolluiken te besturen. Verder is het ook de uitgang die het langst wordt opengehouden om de passagiers te evacueren bij noodsituaties.

Big City Metro BRUZZ ACTUA 1695
© MIVB
| Rechtsboven brandt het lichtje aan de metro-ingang.

“Om de interventie bij een brand nog efficiënter te laten verlopen, wordt er binnenkort aan deze ingangen een brandkast geïnstalleerd,' vertelt An Van hamme, woordvoerder van de MIVB. “In die kast zal een scherm hangen waarop aangeduid staat waar de verschillende branddetectoren hangen. Het scherm staat dan weer in verbinding met de branddetectiecentrale, zodat de brandweer het incident onmiddellijk kan lokaliseren zonder te moeten neerdalen naar het technische lokaal in het station. Verder zal er ook een knop aanwezig zijn om alle poortjes in het hele station te openen en de sirenes te laten loeien.”

De voorkeursingang in de stations is er altijd geweest. Het rode lampje op het blauwe bord is later toegevoegd, zodat de ingang ook 's nachts zichtbaar is. Indien je als passagier trouwens zelf een brand, verdacht pakket of een zorgwekkend incident opmerkt, hoef je niet te wachten tot het MIVB-­personeel de hulpdiensten contacteert. In elk station hangen er SOS-telefoons op de perrons en in de lokettenzalen die in rechtstreekse verbinding staan met de noodcentrale.

  • VOLGENDE WEEK: Klopt het gerucht dat de ‘filet américain' in een restaurant op de Jacqmainlaan is uitgevonden?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?