Kans op verlenging Oudergemse metro is klein

JP
© BRUZZ
22/01/2020

Verleng de metro tot sportcentrum Adeps. Dat vraagt het Oudergemse college tijdens het openbaar onderzoek over de heraanleg van Herrmann-Debroux. Maar de kans dat aan die vraag gehoor wordt gegeven, is klein. “Een onevenredige investering,” citeert Brussels minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) een studie die de uitbreiding van de metro afraadt.

Het openbaar onderzoek van het Richtplan van Aanleg Herrmann-Debroux werd in december afgesloten. De gemeente opperde om de metro te verlengen tot het sportcentrum Adeps, zo schrijft La Dernière Heure en bevestigt het kabinet-Van den Brandt aan BRUZZ. Maar er is nog geen politieke beslissing genomen over het al dan niet verlengen van de metro in Oudergem.

David Leisterh (MR) kaartte de kwestie dinsdag aan in de commissie Mobiliteit. Hij betreurt dat de tram zal aftakken naar Adeps in plaats van door te rijden naar Roodebeek, zoals nu het geval is. Gebruikers die van het Wienerplein komen en naar Oudergem willen gaan, hebben volgens hem daardoor bij Hermann-Debroux een onderbreking. "Ik vraag me af waarom je ervoor kiest om lijn 8 bij Hermann-Debroux op te splitsen in plaats van de metrolijn uit te breiden," zegt hij.

De kans dat de verlenging van de metro er komt, lijkt eerder klein. "De uitbreiding van de metro van Herrmann-Debroux, hetzij naar de toekomstige P+R bij het Adeps-centrum, hetzij naar Jezus-Eik, stuit op grote technische moeilijkheden en zou een onevenredige investering betekenen, zowel op het vlak van de bouw als van de exploitatie," blijkt uit een studie die Van den Brandt aanhaalt.

De uitbreiding van de metro zou volgens de studie 94 miljoen euro kosten, tegenover 34 miljoen euro voor de uitbreiding van tram 8. Daarnaast zou de ondergrond de bouw van een metrotunnel moeilijk maken.

Tram 8 zal hoogstwaarschijnlijk wel worden verlengd naar het sportcentrum Adeps. Daar zou dan ook een grote Park & Ride komen waar mensen hun auto kunnen achterlaten om over te stappen op het openbaar vervoer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Mobiliteit , richtplan van aanleg herrmann-debroux , metro

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni