Keizer Karellaan afgesloten voor schoneluchtactie

De drukke Keizer Karellaan gaat volgende woensdag staduitwaarts dicht voor een ‘Air for Schools’-actie. Ook de tunneluitgang wordt dan afgesloten. “De scholen in de buurt zijn de meest vervuilde in het gewest.”

De Keizer Karellaan is een van de drukste in- en uitvalswegen van het gewest. De viervaksbaan, die aansluit op de Leopold II-tunnel, slikt elke dag tienduizenden personenwagens, vaak van pendelaars. Tegelijk is het een laan waar flink wat kinderen schoollopen. In het geval van het Heilig Hartcollege bevindt de school zich zelfs vlakbij de tunnelmond, waar de luchtkwaliteit bijzonder slecht is.

Het is dan ook op die plek dat Filter Café Filtré de Keizer Karellaan zal afsluiten volgende woensdag om 10 uur, tijdens een actie die naar de naam ‘Air for Schools’ luistert. De twee rijstroken voor personenwagens gaan dan dicht in de richting van Groot-Bijgaarden. Ook de Leopold II-tunnel wordt dan afgesloten, terwijl de busstrook op de laan wel openblijft.

De kinderen van de wijkscholen zullen tijdens de blokkade de dans 'Live on Air' brengen op de laan.

Burgerbeweging Filtercaféfiltré: Annekatrien Verdickt

De actie is een initiatief van Filter Café Filtré in samenwerking met Brussel Mobiliteit, die de Week van de Mobiliteit organiseert. “De Keizer Karellaan is als een injectienaald met auto’s en vuile lucht in de stad,” zegt Annekatrien Verdickt van Filter Café Filtré. “Tegelijk is er amper plaats voor voetgangers of fietsers.”

De burgerbeweging bracht in de aanloop naar de actie ook buurtbewoners, ouders van leerlingen en studenten van het volwassenonderwijs in de gebouwen van het Heilig Hart College samen. De brainstorm leidde tot een voorstel om het autoverkeer op de Keizer Karellaan drastisch te verminderen. Hoe de actievoerders dat precies zien, wordt tijdens de actie uit de doeken gedaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?