Ganshoren staat schoolprotest Heilig-Hartcollege opnieuw toe

© Google Maps
| Het Heilig Hartcollege ligt aan de drukke Keizer Karellaan en krijgt dus erg veel luchtvervuiling te slikken.

Vorige maand protesteerden de kinderen van basisschool Heilig-Hartcollege in Ganshoren nog op de stoep tegen de erbarmelijke luchtkwaliteit. Vanaf juni mogen ze dat opnieuw op straat doen. Het schepencollege van Ganshoren besliste een stukje van de straat autovrij te maken tussen 8.15 en 8.30 uur.

Uit angst voor enorme verkeerschaos werd het scholenprotest aan het Heilig-Hartcollege eind april afgebroken. De schepen van Mobiliteit Magali Cornelisse maakte (net als haar Berchemse college) een einde aan het protest. Vooral ook omdat de werken aan de Leopold II-tunnel al voor genoeg verkeershinder in de omgeving zouden zorgen.

Gedeeltelijke straatafzetting

Het protest van het Heilig-Hartcollege hield wel aan, maar de ouders en hun kinderen bleven op de stoep en zetten de straat niet meer af. Vanaf juni zal dat wel opnieuw gebeuren. Het schepencollege besliste dat de Louis Delhovestraat, waarin ook nog het Franstalige Collège du Sacré-Coeur gevestigd is, elke vrijdagochtend deels afgesloten wordt voor het autoverkeer.

De straatafzetting is goedgekeurd voor elke vrijdag tussen 8.15 en 8.30 uur. Het betreft niet de volledig straat, maar enkel het stukje tussen de drukke Keizer Karellaan en de Maurice Hellinckxstraat. De overeenkomst loopt tot juni 2019. Tijdens schoolvakanties is de eenrichtingsstraat wel open voor het verkeer.

Vuilste lucht

De beslissing van het schepencollege kwam er na aandringen van de ouders en een daaropvolgende interpellatie van Ecolo-Groen in de gemeenteraad afgelopen donderdag. "Dat is goed nieuws. Wij zouden natuurlijk willen dat de straat elke dag gesloten wordt, zowel in de voor- als in de namiddag. Op de volgende gemeenteraad zetten we de luchtvervuiling opnieuw op de agenda", reageerde gemeenteraadslid Philippe Gregoire (Ecolo) bij BRUZZ.

Nergens in het Gewest is de lucht zo vuil als in de omgeving van het Heilig-Hartecollege. De basisschool ligt vlakbij de uitgang van de Leopold II-tunnel. Daar bedroeg het meetresultaat 66,7 microgram stikstofdioxide per kubieke meter. Dat is meer dan 20 waarden boven het EU-maximum.

In colonne naar school

Gemeenteraadslid Christine Roy (Ecolo) lanceert een opmerkelijk idee. "Waarom laten we kinderen niet opnieuw verzamelen aan bepaalde ophaalpunten zoals vroeger?", zegt Roy aan BRUZZ. "Dan kan een volwassene hen in bepaalde wijken ophalen en stappen ze in colonne naar school. Daardoor blijven heel wat auto's van de baan."

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?