Koekelberg creëert eerste voetgangerszone aan school

© PhotoNews
| De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in het Elisabethpark in Koekelberg.

Het gemeentebestuur van Koekelberg creëert een nieuwe voetgangerszone aan de Commenius-site in de Dapperenstraat. Dat besliste het college vrijdag. “Alle kinderen moeten op een veilige manier naar school kunnen”, zegt schepen van Mobiliteit Marie Bijnens (Groen) aan BRUZZ.

De Dapperenstraat in Koekelberg is al twee jaar afgesloten voor doorgaand autoverkeer door de werken aan de Comeniusschool en de nieuwe flatgebouwen die er worden gebouwd. In de straat is ondertussen de Comeniusschool geopend samen met de Koekelbergse Bibliotheek, de chirolokalen, het onthaal van GC de Platoo en de VGC-sporthal. De tijdelijke afsluiting wordt nu definitief.

De Dapperenstraat vormt de verbinding tussen al deze gebouwen en zal vaak gebruikt worden door voetgangers en fietsers. Bovendien komt de Dapperenstraat uit op het drukke kruispunt van de Vrijheidslaan en de Pantheonlaan.

Participatief traject

De gemeente heeft in de lente beslist om samen met de school, de ouders en de buurtbewoners een participatief traject op te zetten over de toekomst van de straat. Uit dat traject en een analyse door een studiebureau blijkt dat de omvorming tot een voetgangerszone de straat veiliger en aangenamer maakt. Ook de doorstroming van het autoverkeer op de Pantheonlaan zou erdoor verbeteren.

“Wij hebben het Safe2School plan uitgewerkt waarbij we samen met de scholen en buurtbewoners nadenken over de ingrepen die de schoolomgevingen veiliger en aangenamer maken. Op die manier is er ook plaats voor ontmoeting”, aldus Bijnens. De gemeente is ook van plan om wandel- en fietsroutes uit te tekenen richting de voetgangersstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?