FLITS Ongebruikte velo boxx BRUZZ ACTUA 1620 Saskia Vanderstichele

De fietsboxen zijn gegeerd goed in Brussel.

Lange wachtlijsten voor plaats in fietsbox

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
13/06/2018

Een plekje in een fietsbox, een beveiligde trommel waarin je je fiets kwijt kan, is gegeerd goed in Brussel. Momenteel telt de wachtlijst zo’n 2.330 aanvragen, maar er zijn slechts 1.540 plaatsen. Dat blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg.

Het is moeilijk te zeggen met hoeveel personen dat aantal van 2.330 overeenkomt,” klinkt het bij Cycloparking, dat in dertien van de negentien gemeenten instaat voor de uitbating van de trommels. “Sommige mensen dienen meerdere aanvragen in. Maar soms telt één aanvraag ook voor een heel gezin.”

Oudergem is de beste leerling van de klas. In die gemeente zijn er 37 plaatsen per 10.000 inwoners. Ukkel bengelt onderaan de lijst, met ongeveer 4 plaatsen per 10.000 inwoners. In de meeste gemeenten betaal je er 60 euro per jaar voor.

“Nu betaal je vaak minder voor een parkeerkaart dan voor een plaats in de fietsbox, terwijl de auto meer ruimte inneemt op de openbare weg,”

Roel De Cleen, woordvoerder Fietsersbond

Opinie Roel De Cleen 2 BRUZZ ACTUA 1599

De Fietsersbond pleit voor meer boxen en voor een ander prijsbeleid. “Nu betaal je vaak minder voor een parkeerkaart dan voor een plaats in de fietsbox, terwijl de auto meer ruimte inneemt op de openbare weg,” zegt woordvoerder Roel De Cleen.

De organisatie schuift ook buurtstallingen naar voren als oplossing voor het tekort aan beveiligde fietsparkings. “We kunnen de straten niet volbouwen met trommels. Je kan bijvoorbeeld wel een leeg winkelpand als tijdelijke stalling voor buurtbewoners inrichten.”

Het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) laat weten dat er plannen zijn voor drie nieuwe buurtstallingen. Die zouden rond het einde van het jaar moeten openen in Sint-Gillis, Vorst en Elsene en plaats bieden aan een zestigtal fietsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , fietsbox , fietsparking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni