Langste fietsersbrug van het land maakt Brussel bereikbaarder voor actieve weggebruikers

© BRUZZ
25/10/2023

Een sprint van 700 meter, met die inspanning steek je vanaf april 2024 als fietser de Leopold III-laan over tussen Zaventem en Machelen. De Werkvennootschap, die de werken aan de Ring coördineert voor de Vlaamse overheid, plaatste woensdagnacht het grootste brugdeel van de langste fietsersbrug van het land. De Leopold III-laan werd daartoe afgesloten. Automobilisten ondervinden nog tot midden december hinder in de Raketstraat, die Machelen met Evere verbindt.

Met Werken aan de Ring zet de Vlaamse overheid volop in op meer en betere fietsinfrastructuur. Dat doet het ondermeer langs de Brusselse Ring, met veilige fietspaden en comfortabele fietsbruggen en -tunnels.

Een fietsers- en voetgangersbrug over de Leopold III-laan maakt daar deel van uit. In de nacht van dinsdag op woensdag plaatste de Werkvenootschap het grootste brugdeel over de Leopold III-laan zelf. De Leopold III-laan was daartoe afgesloten in beide richtingen tussen 22 uur en 6 uur woensdagochtend.

20231025_fiets-en-voetgangersbrugomleidingen

| Er is hinder in de Raketstraat in de nacht van 25-26 oktober, 30-31 oktober, 2-3 november, 8-9-10 november, 27-28 november en 12-13 december.

De brug verbindt de Harenweg in Zaventem en de Sint-Stevens-Woluwestraat in Machelen en maakt deel uit van het Ringfietspad FR0. Het moet fietsers makkelijker maken om te pendelen tussen Vlaanderen en Brussel. Dat komt zeker de werknemers van de vele bedrijven op de grens tussen Vlaams-Brabant en Brussel in de omgeving van de NAVO-gebouwen ten goede.

"Mensen geraakten hier vooral met de auto, maar de Vlaamse regering zet de laatste jaren fors in op de aanleg van nieuwe fietspaden,” weet Marijn Struyf van de Werkvennootschap. Die organisatie zet haar schouders onder grote en complexe mobiliteitsprojecten in Vlaanderen en coördineert zodoende de mobilteitswerken rond de Brusselse Ring.

Voor de brug is een budget van 11,7 miljoen euro voorzien, “maar we zullen in totaal 300 miljoen euro investeren in 115 kilometer fietspaden,” legt Struyf uit aan RTBF.

Langste fietsbrug van België

De brug sluit aan op de toekomstige fietssnelweg F201, die de luchthaven met het centrum van Brussel verbindt. Daarnaast vormt de brug een missing link in het traject van het toekomstig Ringfietspad tussen de Haachtsesteenweg (N21) en de R22 Woluwedal.

Langs beide kanten van de Leopold III-Laan vind je trappen voorzien van een fietsgoot. Zo bereik je de brug ook via de Bourgetlaan, de Raketstraat en de toekomstige haltes van de Luchthaventram. Die laatste is voorzien voor 2029-2030.

De brug is zeven meter breed, met fietspaden van twee meter voor beide rijrichtingen en een voetpad van twee meter breed. De voltooiing van de fietsbrug is gepland voor april 2024.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, werken aan de ring, de Werkvennootschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni