| Op de westelijke kant van de Louizalaan rijdt een tram tussen de bomen. Dat zou ook met een wandel- en fietspromenade aan de andere kant kunnen, zegt Nagy.

‘Leg groene promenade aan op Louizalaan’

© BRUZZ
27/08/2018

Een groene verbinding voor fietsers en voetgangers tussen het Terkamerenbos en het centrum: zo ziet gemeenteraadslid Marie Nagy (Défi) de toekomst van de Louizalaan. Ze pleit voor een promenade van twee kilometer en 180 extra bomen op de verkeersas die vandaag “enkel uit asfalt bestaat en een gevaar vormt voor fietsers.”

logo Brussel Kiest 2018

Met de gemeenteraadsverkiezingen aan de horizon, lost ook Défi – in de oppositie in de Stad Brussel – al een schot voor de boeg. De Louizalaan heeft volgens gemeenteraadslid Marie Nagy veel van haar grandeur verloren door een infrastructuur die nog uit de jaren ’60 dateert, schrijft ze op haar website.

“De zuidoostelijke kant wordt volledig ingepalmd door rijvakken en parkeerplaatsen. Het is een en al asfalt, waar auto’s omnipresent zijn en fietsers vaak voor gevaarlijke situaties komen te staan”, aldus Nagy. Zij wil naar eigen zeggen de Louizalaan teruggeven aan de inwoners en voetgangers en fietsers een betere verbinding gunnen tussen het Ter Kamerenbos en het centrum van de stad.

'Balans herstellen'

Nagy wil daarbij de situatie aan de westelijke kant van de laan, waar een tram in eigen bedding en tussen twee rijen bomen rijdt, kopiëren naar de oostelijke kant, die vandaag vooral veel parkeerplaatsen herbergt. In plaats van een tramlijn moet daar dan een groene promenade van twee kilometer komen, afgebakend door 180 extra bomen.

marie_nagy_cmyk.jpg

Mary Nagy (Défi).

Zo’n heraanleg zou volgens Nagy mogelijk zijn zonder al te veel ingrijpende werken en de balans zowel op esthetisch als functioneel vlak herstellen. “Zo zou er een voetpad langs de twee kanten lopen, daarnaast een parkeerzone met plaatsen tussen de bomen en vervolgens de nieuwe strook met platanen of kastanjebomen, met in het midden tenslotte de rijstroken.”

Nagy mag het idee dan wel lanceren als gemeenteraadslid, de Louizalaan valt wel onder de bevoegdheid van het Gewest. "Toch is het aan de stad om, in samenwerking met het Gewest, het leven van de Brusselaars te verbeteren met dit project."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Louizalaan , Louiza , Marie Nagy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni