Lydia Peeters: ‘Deze Vlaamse regering zal geen kilometerheffing invoeren’

© PhotoNews
| Lydia Peeters (Open VLD), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken in de regering Jambon I.

Een slimme kilometerheffing komt er volgens minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) niet. De minister wil wel onderzoeken hoe een kilometerheffing in Vlaanderen kan werken en een "tijdspad" uitwerken.

In een interview met Het Belang van Limburg liet Peeters weten dat ze voorstander is van een slimme kilometerheffing in Vlaanderen, maar dat er daarvoor voldoende mobiliteitsalternatieven nodig zijn. Die uitspraak verduidelijkte ze woensdag tijdens de commissie mobiliteit van het Vlaams Parlement.

Peeters was duidelijk: “Een Vlaamse slimme kilometerheffing komt er deze legislatuur niet. Een soortgelijke kilometerheffing staat ook niet in het Vlaamse regeerakkoord." Wel gaf Peeters aan een tijdspad uit te tekenen van wanneer een kilometerheffing in Vlaanderen mogelijk is en een tussentijdse evaluatie te plannen in 2025.

Jos D'Haese (PVDA) bestempelt de uitspraken van Peeters als "opmerkelijk, maar eerlijk". "De Vlaamse regering draagt het idee van de kilometerheffing eerst langs de voordeur naar buiten om het vervolgens langs de achterdeur opnieuw binnen te dragen. Want door te zeggen dat er een tijdspad moet komen, zegt u dat het wel degelijk de bedoeling is om het de volgende legislatuur in te voeren", aldus D'Haese.

Vlaanderen komt hiermee op ramkoers te liggen met het Brusselse Gewest, waar een slimme kilometerheffing met taxshift voor de inwoners van Brussel wél in het verschiet ligt. Marino Keulens (Open Vld) liet vallen dat de invoering van de kilometerheffing in Brussel zou leiden tot discriminatie van pendelaars naar de grootstad en waarschijnlijk zal eindigen in een procedure tussen de gewesten voor het Grondwettelijk Hof.

Volgens Stijn Bex (Groen) laat de lange wachttijd in Vlaanderen "weinig ruimte" voor het Brussels Gewest, "misschien moet de mobiliteit fiscaliteit dan terug federaal worden", grapte hij. "Het Brussels voorstel heeft zeker het verdienste dat nu het debat in Vlaanderen terug wordt het leven ingeblazen," besloot Bex.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?