De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in het Elisabethpark in Koekelberg
© PhotoNews | De Landsroemlaan vormt de grens van het Elisabethpark, waar de Basiliek van Koekelberg staat

Maat vol voor bewoners na verkeersagressie Landsroemlaan

TRO
© BRUZZ
10/09/2021

De bijna-aanrijding van Eoghan Walsh en z'n kinderen op de Landsroemlaan raakt bij veel Brusselaars een gevoelige snaar. Ze eisen meer verkeersveiligheid op de straten rondom het Elisabethpark. "Als mijn kinderen alleen waren geweest, had de autobestuurder ze waarschijnlijk over het hoofd gezien." Minister Van den Brandt (Groen) belooft maatregelen.

Een getuigenis van de Brusselse bierblogger Eoghan Walsh op Twitter bracht bij velen pijnlijke herinneringen naar boven. Gevaarlijke verkeerssituaties rondom het Elisabethpark blijken bijna dagelijkse kost, blijkt uit de reacties op Twitter en in de mailbox van BRUZZ.

Walsh schreef dinsdag op Twitter hoe hij en zijn twee jonge kinderen bijna werden aangereden terwijl ze overstaken op een zebrapad op de Landsroemlaan. Terwijl drie auto's netjes stonden te wachten voor Walsh en zijn kinderen de overkant hadden bereikt, bleek een vierde automobilist geen zin te hebben om te blijven staan.

"Na het incident ben ik in tranen uitgebarsten. Er is een groot veiligheidsprobleem in deze buurt."

Eoghan Walsh

Eoghan Walsh, bierschrijver

De bestuurder haalde de stilstaande wagens in via de busstrook, om er pas op het laatste moment achter te komen dat er drie mensen probeerden over te steken. Nadat de bestuurder net op tijd op de rem was gaan staan, reed hij boos gebarend verder. "Als mijn kinderen alleen waren geweest, had hij ze waarschijnlijk over het hoofd gezien," zegt Walsh twee dagen later aan BRUZZ.

Ook voor Walsh was het niet de eerste keer dat hij zoiets meemaakte en hij barstte, eenmaal aan de overkant van de straat, in tranen uit. "De dodelijke aanrijding in Antwerpen en alles wat daarover gezegd werd speelde ook mee," zegt hij nu. "Er is een groot veiligheidsprobleem in deze buurt. Je voelt je als voetganger gewoon niet veilig wanneer je de straten oversteekt."

Geen snelheidsremmers

Het voorval doet denken aan de dodelijke aanrijding van een Roemeense vrouw op de Jetselaan, even verderop, in 2019. Ook daar haalde een automobilist andere voor een zebrapad wachtende voertuigen in. Destijds gebeurde dat via het fietspad en liep het fataal af. Nadien werden er op die plaats paaltjes geplaatst rondom het fietspad, zodat inhalen via het fietspad niet meer mogelijk zou zijn.

Walsh haalt de weginrichting die volledig op auto's gericht is aan als belangrijke oorzaak voor de verkeersonveiligheid. Maar hij benadrukt ook dat bepaalde chauffeurs geen enkele rekening houden met andere, zwakke weggebruikers. "Bestuurders in Brussel rijden zo hard als ze kunnen, of zoals de weg hen toelaat. Dit zijn rechte, brede wegen zonder snelheidsremmers. Zelfs nu het hier zone 30 geworden is, wordt hier nog regelmatig met 70 kilometer per uur voorbijgereden."

Na de vele reacties op de tweet van Walsh, zijn andere buurtbewoners een petitie gestart met de vraag om meer aandacht voor verkeersveiligheid in de buurt. Ze willen voor eind 2021 oplossingen van de betrokken politici. Ze vragen om extra infrastructuur, zoals stoplichten, paaltjes, afgescheiden fietspaden en verkeersdrempels bij oversteekplaatsen. En ze vragen snelheidscontroles waarmee de snelheidslimiet van 30 km/u kan worden gehandhaafd.

Aanpassingen gepland

Een aantal maatregelen zit al in de pijplijn, zegt het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "De verkeerssituatie in de Landsroemlaan staat op onze agenda," laat haar woordvoerster weten.

Op de kruising van de Landsroemlaan en de Vanderborghtstraat worden de trottoirs verbreed op de hoeken, worden Berlijnse kussens geplaatst aan de kant van de huizen en worden wegmarkeringen aangebracht om de aanwezigheid van fietsers te benadrukken en de busbaan beter aan te duiden.

Verderop in de omgeving van het park wordt ook de signalisatie van de busbaan op de Keizer Karellaan verbeterd. En er worden parkeerplaatsen voor het Heilig Hartcollege geschrapt. Volgens het kabinet-Van den Brandt zal het een kwestie van maanden zijn voordat de werken zullen starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Jette, Koekelberg, Mobiliteit, Veiligheid, jetselaan, Landsroemlaan, Elisabethpark, verkeersveiligheid , eoghan walsh, verkeersagressie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie