Meer weggebruikers eisen schadevergoeding door slecht wegdek

© Grisha7
| Sommige Brusselse wegen liggen er zeer slecht bij

In 2021 werden 35% meer vergoedingen gevraagd voor beschadigingen door slechte wegen. Alle weggebruikers kunnen bij de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel een vergoeding eisen in het geval van schade door een slecht wegdek.

De Gewestelijke Overheidsdienst Brussel creëerde op zijn site een stappenplan dat weggebruikers kunnen volgen in het geval van schade door de slechte staat van een gewestweg. De aanvragen groeiden het afgelopen jaar met 35%, schrijft de krant La Capitale.

Volgens woordvoerster Inge Paemen is de toename van het aantal schadeclaims niet te wijten aan de verslechtering van de wegen maar eerder aan een grotere bekendheid van de procedure. Dat zegt ze tegen BRUZZ. Het gewest behandelde afgelopen jaar 256 dossiers. In 2020 ging het slechts over 148 dossiers en in 2019 om 196.

Het gewest betaalde in 2021 80.674 euro uit. Ook de nog lopende dossiers van de voorgaande jaren werden opgenomen in deze berekening. Dit bedrag omvat dus niet enkel dossiers van 2021.

“Het gewest is zijn eigen verzekeraar, de benadeelden kunnen zich dus rechtstreeks tot de overheidsdienst Brussel Mobiliteit wenden. Alle schade wordt betaald met overheidsgeld, dus eigenlijk door de belastingbetaler. Daarom is het zo belangrijk het verband tussen de schade en de slechte staat van de weg aan te tonen,” licht woordvoerster Inge Paemen toe.

Aantonen dat de schade echt door het wegdek komt blijkt de moeilijkste opgave. In ideale omstandigheden legde de politie de schade vast aan de hand van een proces-verbaal of een verslag. Enkel als er een klacht ingediend wordt, kan er een vergoeding gevraagd worden. Als slachtoffer is het dus belangrijk om op het moment zelf alles goed te documenteren.

Investeringen gewest

“Brussel Mobiliteit zet fors in op onderhoud van gewestwegen precies om schade te voorkomen. In 2021 investeerden we maar liefst 8 miljoen euro in het wegdek,” zegt Inge Paemen.

Daarnaast kan Brussel Mobiliteit op zijn beurt ook een vergoeding vorderen als er sprake is van schade aan het publieke eigendom, bijvoorbeeld in het geval van vandalisme. “Het bedrag van de schadevergoeding wordt bepaald op basis van de reparatiekosten. In 2021 konden we 167.164 euro terugvorderen van de veroorzakers van schade."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?