Meerderheid in Brussel-Stad steunt Brusselse kilometerheffing

© Ivan Put
| Avondspits in Brussel (archief).

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is maandagavond een motie van de meerderheid goedgekeurd die haar steun uitspreekt voor de slimme kilometerheffing van de Brusselse regering vanaf 2020. De oppositieleden van MR kwamen met een motie tegen de kilometerheffing.

De motie van de oppositie haalde het niet, maar die van de meerderheidspartijen PS, one.brussels, Ecolo-Groen, DéFI werd wel goedgekeurd. Evenwel zonder steun van de oppositiepartijen: op CDH en CD&V na, die zich onthielden, stemden ze allemaal tegen.

Het stadscollege steunt de Brusselse regering dus in het doorvoeren van het SmartMove-plan, maar vraagt nadrukkelijk dat de slimme kilometerheffing er eentje is die rechtvaardig is en geen sociale impact heeft op gezinnen. De alternatieven voor de wagen moeten ook aanwezig zijn en dus zijn investeringen in het openbaar vervoer nodig.

"Het is belangrijk dat de slimme kilometerheffing het fileprobleem oplost, want die heeft naast een economische kost vooral een kost op de levenskwaliteit. De vervuiling van de stadslucht is zeer hoog en die treft disproportioneel kwetsbare gezinnen en ouderen", vertelt Soetkin Hoessen (Groen).

Voormalig schepen en gemeenteraadslid Mohamed Ouriaghli (PS) vraagt dat de Brusselse regering wél de dialoog met de sociale partners, maar ook met de andere gewesten, voortzet. "Het probleem van de files vraagt een interfederaal akkoord. Overleg over een gemeenschappelijk model is essentieel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?