Metrostation Vandervelde heeft lift, zes andere volgen

De lift aan metrostation Aumale op een zomerdag (archiefbeeld)

In het metrostation Vandervelde is een lift geïnstalleerd, waardoor voortaan ook mensen met een beperking toegang hebben. Ook in de stations Simonis, Park, Madou, Clémenceau, Hallepoort en Roodebeek zijn de werken inmiddels aan de gang. Daarna zullen maar drie metrohaltes zonder lift overblijven.

In 2014 had nog niet eens de helft van de Brusselse metrostations een lift. Maar de voorbije twee legislaturen is flink geïnvesteerd in technische studies en installatie, waardoor inmiddels het merendeel van de metrostations toegankelijk is voor mensen met een fysieke of andere beperking (zie kaart onderaan artikel).

In november heeft de Brusselse regering budget vrijgemaakt om de nog ontbrekende stations toegankelijker te maken, laat het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) weten.

In het station Vandervelde is net een lift geïnstalleerd. Maar daarnaast zijn de werken ook aan de gang in de stations Simonis, Park, Madou, Clémenceau, Hallepoort en Roodebeek. Die zes stations zijn dus binnenkort ook toegankelijk voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Drie liftloze stations

Daardoor blijven nog maar drie stations op het hele net verstoken van een lift: Ribaucourt, Beekkant en Thieffry.

Recent introduceerde vervoersmaatschappij MIVB trouwens een update van haar app, waardoor je voortaan in realtime kunt checken of de liften in een bepaald station beschikbaar zijn.

“Het openbaar vervoer is de ruggengraat van onze visie op mobiliteit, en de metro neemt daar een centrale plaats in", zegt Van den Brandt. "Het toegankelijk maken van alle metrostations is een kwestie van sociale rechtvaardigheid, maar ook een kwestie van vlotter verkeer.”

Toegankelijkheid van Brusselse metrostations
© Brussel Mobiliteit
| Toegankelijkheid van Brusselse metrostations

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?