MIVB gratis tijdens openingsweekend Tour

© PhotoNews
| Christian Prudhomme, directeur Tour de France met Eddy Merckx tijdens de officiële voorstelling van het vertrek van de Tour de France 2019 in Brussel.

Om zoveel mogelijk toeschouwers en zo weinig mogelijk auto's naar Brussel te lokken, zullen bussen, trams en metro van de MIVB tijdens het openingsweekend van de Ronde van Frankrijk op 6 en 7 juli gratis zijn.

Dat schrijft de krant La Dernière Heure woensdag.

Over 39 dagen gaat de 106e editie van de Ronde van Frankrijk van start in de hoofdstad. Dat heeft Brussel grotendeels te danken aan Eddy Merckx, die 50 jaar geleden zijn eerste gele trui veroverde. De start- en finishlijn liggen voor de openingsetappe van 6 juli in Brussel. Daags nadien wordt een ploegentijdrit gereden over de grenzen van zeven Brussels gemeenten.

Brussel zal tijdens dat weekend overspoeld worden met wielerliefhebbers. Naar schatting zullen een miljoen toeschouwers Le Grand Départ bijwonen. Aangezien het peloton door Brussel raast, zullen heel wat invalswegen afgesloten zijn voor het autoverkeer. Vanaf 3 juli, wanneer het Tourcircus zijn tenten opslaat in Brussel, worden veel files verwacht. In het weekend zelf zal autorijden praktisch onmogelijk worden.

3.000 vrijwilligers

Om de autodruk te verminderen in het openingsweekend zelf, besliste de Brusselse regering daarom om het openbaar vervoer van de MIVB gratis te maken op 6 en 7 juli. De betrachting is om Belgische wielerliefhebbers aan te sporen de trein te nemen of hun auto achter te laten aan de grenzen van het Gewest en hun weg in Brussel verder te zetten met metro, tram of bus.

Organisator Brussels Major Events is overigens nog op zoek naar vrijwilligers, ook 'Tour makers' genoemd. Er zijn er minstens 3.000 nodig om in het openingsweekend alle toeschouwers wegwijs te maken in Brussel.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?