Brussel kleurt geel op 50 dagen van Grand Départ

© Photonews
| Eddy Merckx

Binnen 50 dagen strijkt de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk neer in Brussel en dat is het startschot om de hoofdstad volledig geel te doen kleuren. Heel wat monumenten en evenementen worden de komende periode in de kleuren van de Tour de France gehuld.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en zijn schepenen Delphine Houba (PS), Benoit Hellings (Ecolo) en Fabian Maingain (Défi) stelden de verschillende gele initiatieven vrijdag voor in aanwezigheid van Eddy Merckx. Dag na dag en week na week komen er gele accenten bij in het Brusselse straatbeeld.

Manneken Pis geeft het goede voorbeeld en trekt vanaf vandaag tot en met 19 mei en van 4 tot 7 juli zijn originele gele truitje uit 1958 aan. Eén van de bollen van het Atomium wordt tot aan het einde van de Tour op 28 juli bedekt met het symbool van de Grand Départ. De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen worden 's nachts dan weer met geel verlicht.

Het centrum kleurt ook geel, want de Anspachlaan is gesierd met zwevende gele wielen en op het De Brouckèreplein zal van 23 mei tot 8 juli een reusachtige gele trui hangen. Op de Kunstberg staat nog tot 20 augustus een monumentale artistieke boog van 14 meter breed en 8 meter hoog.

De installatie is een assemblage van gele fietsen. Om Eddy Merckx te eren, wordt één van de twee bassins aan de voet van Paleis 5 bedekt met een gigantisch zeil en beeltenis van de vijfvoudige Tourwinnaar.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?