MIVB-net verstoord: overvolle metro's en trams

Updated: 28-09-2020 - 09:33

Op het netwerk van de MIVB zijn er maandag verstoringen door de nationale actiedag van de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB. Slechts de helft van de tramlijnen rijdt. Heel wat gebruikers van het Brussels openbaar vervoer klaagden over overvolle bussen, trams en metro's.

De metrolijnen 1, 2 en 5 rijden aan een verminderde frequentie, net als de tramlijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51, 82, 92 en 97 en de buslijnen 36, 46, 47, 50, 53, 58, 59, 65, 71, 78, 87, 88, 89 en 95. Alle andere lijnen rijden niet.

Volgens woordvoerster An Van hamme moet er overal rekening gehouden worden met langere wachttijden. Drie vierde van de metro's rijdt uit, maar bij de trams is slechts de helft van de lijnen bediend. Zestig procent van de bussen vervoert reizigers.

Reizigers kunnen zich informeren via de gebruikelijke communicatiekanalen (website, Twitter en Facebook). Bij De Lijn en NMBS verwacht men maandag geen hinder door de nationale actiedag.

De gevolgen voor het MIVB-netwerk zijn groot, met lange wachttijden en overvolle bussen, trams en metro's. In coronatijden allesbehalve ideaal, beseft de MIVB. De maatschappij vraagt haar reizigers daarom om enkel het openbaar vervoer te gebruiken als ze geen alternatieven hebben of om buiten de spitsuren te reizen. De MIVB wil voorrang geven aan diegenen die het écht nodig hebben.

Woordvoerster Van hamme zegt de situatie te betreuren. "Het gebrek aan chauffeurs maakt het niet mogelijk om alle lijnen en frequenties die gewoonlijk op een weekdag worden aangeboden, aan te bieden. Daardoor was het metronet tijdens de ochtendspits overbelast", schrijft ze in een communiqué.

De maatschappij wil met de oproep voorkomen dat die situatie zich herhaalt aan het einde van de schooldag en op weg naar huis van het werk. Ook wil de MIVB vermijden dat de metro moet worden gesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?