Motie bevriezing circulatieplan in Vijfhoek weggestemd

© Belga
18/10/2022

Op de gemeenteraad van de stad Brussel maandag werd een motie voor de bevriezing van het circulatieplan weggestemd. Enkel MR, Open VLD en PVDA stemden voor, terwijl CD&V en Les Engagés zich onthielden.

Oppositiepartijen MR en Open VLD dienden op de Brusselse gemeenteraad een motie in om een moratorium te bekomen op het Good Move verkeersplan van de Vijfhoek. De liberalen willen dat er een bevriezing komt van het circulatieplan in de komende tien tot twaalf maanden. Die tijd moet volgens gemeenteraadslid David Weytsman gebruikt worden om de handelaars en de bevolking te raadplegen om met een nieuw en breed gedragen plan te komen.

"De Brusselaars hebben het gevoel dat u niet luistert, dat u hen misprijst en dat bewijzen de getuigenissen van de handelaars en inwoners die lijden onder het plan. Je moet de moed hebben om de plannen te herbekijken", stelt Weytsman. "Ik stel voor dat u de tijd neemt en een nieuwe werkmethode ontwikkelt voor de volgende mobiliteitsplannen. Ik vraag u om in de herfst van 2023 met een nieuw plan te komen, wanneer de werken aan de kleine ring voorbij zijn", zegt de liberaal.

De motie werd uiteindelijk niet goedgekeurd. Enkel MR, Open VLD en PVDA stemden voor, terwijl CD&V en Les Engagés zich onthielden. De christendemocraten vinden de timing van de start van het plan ook wel ongelukkig, nu de werken aan de Troontunnel extra hinder veroorzaken.

'Brussel bashing'

Mobiliteitsschepen Bart Dhondt gaf nogmaals aan dat het plan zich zal blijven verbeteren waar nodig is. De manier waarop de liberalen zich uitspreken tegen het plan, stuit op onbegrip.

"Een moratorium is een stad die stilstaat en zich niet hervormt. Wat erg is, is dat u met uw moratorium hetzelfde blijft doen dan wat u al sinds het begin van het circulatieplan doet. Dat is 'Brussel bashing'. De handelaars die ik spreek vragen mij net om daar mee te stoppen", aldus Dhondt.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni