N-VA: 'Maak van Brussels Airport een Vlaamse bevoegdheid'

© Belga
16/06/2022

De luchthaven van Zaventem, Brussels Airport, valt momenteel onder de bevoegdheid van de federale regering, maar daar wil de partij N-VA van af. De luchthaven moet een Vlaamse bevoegdheid worden, vinden N-VA-Kamerleden Theo Francken, Sander Loones en Bert Wollants.

Een regionalisering van de luchthaven van Zaventem zou zorgen voor een efficiënter beleid, stelt N-VA donderdag op een persconferentie in Steenokkerzeel. De partij denkt bijvoorbeeld aan beleid rond mobiliteit en arbeid: zaken waar er vandaag grote uitdagingen liggen voor de luchthaven.

"Door de luchthaven Vlaams te maken zal er efficiënt gewerkt kunnen worden aan activering, het invullen van vacatures en openbare werken", zegt Sander Loones. "We zouden elke beslissing over de luchthaven meteen kunnen aftoetsen aan de noden en bezorgdheden in de omgeving. We kunnen niet langer accepteren dat federaal bepaalt en Vlaanderen de prijs betaalt."

Vlaams grondgebied? Vlaamse luchthaven

De partij wijst erop dat andere luchthavens op Vlaams grondgebied, zoals die van Antwerpen of Oostende, wel onder de bevoegdheid van Vlaanderen vallen.

Volgens de partij is er geen wijziging van de grondwet nodig voor de verandering. Een bijzondere meerderheid, met een meerderheid binnen de taalgroepen en een twee derde meerderheid in totaal, zou volstaan. Het parlementair proces rond de wetgeving zou vanaf september kunnen starten.

In de eerste plaats wil de N-VA de liberalen overtuigen mee te stappen in het verhaal. Ook bij Groen en bij CD&V Vlaams-Brabant zou er volgens de partij interesse voor het idee zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni