Op de dag dat de NightJet vanuit Wenen na ruim een half jaar corona-afwezigheid weer terugkeert in Brussel, lanceert actiegroep Back on Track Belgium een posterwedstrijd. Die is woensdag voorgesteld in de Schaarbeekse galerie Grafik en moet de slaaptrein in dit Europese Jaar van het Spoor nog meer in de kijker zetten.

De verbinding per nachttrein met Wenen werd in oktober 2020 na amper tien maanden tijdelijk opgeheven vanwege de coronacrisis, maar rijdt vanaf woensdag weer. Oorspronkelijk plande de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij de verbinding na één jaar te herevalueren.

“Ondanks de onderbreking door de pandemie drijft de ÖBB de frequentie op van twee naar drie keer per week”, stelt woordvoerder Alexander Gomme van Back on Track Belgium vast. “De (voorlopig, red.) enige nachttrein naar Brussel heeft een goed rapport gekregen, ook al is het jammer dat de directe verbinding naar München afgeschaft werd. Het is een belangrijke zakelijke én toeristische bestemming.”

Nieuwe slaaptreinen op de rails

Ondertussen bekijken enkele enthousiaste duurzame ondernemers heel wat andere nachttreinen naar Warschau, Berlijn, Praag, Perpignan, Innsbruck en Milaan. Voor Back on Track Belgium is dat een begin, maar: “De nachttrein moet hét internationale vervoersmiddel worden van het post-covidtijdperk. Comfortabeler en sneller dan een bus, duurzamer en praktischer dan een vlucht: het Europese treinnetwerk brengt passagiers tot in het hart van onze mooie steden en midden op het platteland. Op de nachttrein ontmoet je medepassagiers, beleef je het landschap waar je doorreist en vul je zelf in hoe je je reistijd gebruikt. Het maakt de reis op zich weer een beleving.”

Nachttreinen naar plekken als Wenen, Athene, Istanbul of Moskou spraken in het verleden ook tot de collectieve verbeelding, zegt Back on Track, die daarin een kans ziet om Europeanen opnieuw te doen dromen.

Daarom organiseert de vzw samen met partners als InterRail, European Sleeper, Ostende Vienne Orient Experience en de Schaarbeekse galerie en kunstwinkel Grafik een posterwedstrijd. “Deze treinen werden aan de reizigers verkocht via prachtige affiches. Onze posterwedstrijd is een knipoog naar dit verleden van grafische kunst.”

Avant-garde Russische posters

nachttrein campagneposter

| De affiche die de Europeaan warm moet maken om zelf een poster in te zenden rond de nachttrein-revival

Het was de eigenares van Grafik, Leticia Sere, zelf kunstenares en kunsthistorica, die het logo voor de affichecampagne ontwierp. Daarvoor haalde ze naar eigen zeggen inspiratie bij avant-garde Russische posters en de art-deco.

“We roepen alle geïnteresseerden, vanuit heel Europa, op om een affiche te ontwerpen die de voordelen van het reizen per nachttrein voor de reizigers of voor de maatschappij in het algemeen in de verf zet", klinkt het bij Gomme.

"Uit alle inzendingen maakt een jury een selectie, die tentoongesteld zal worden in Brussel in het najaar van 2021. Begin december maken we de winnaar en andere laureaten bekend. Zij zullen dan met de nachttrein op reis kunnen.”

De precieze voorwaarden en andere praktische details van de wedstrijd kun je hier terugvinden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni