Beneluxtrein NMBS
© Rob Dammers via Flickr | De Beneluxtrein op Nederlands spoor

Nederlandse spoorbond helemaal klaar met 'tuig' op Beneluxtrein

LG
© BRUZZ
20/01/2022

Het personeel van verschillende openbaarvervoersmaatschappijen lijdt onder een opvallende stijging van agressie en geweld door reizigers. Ook de Nederlandse spoorwegmaatschappij zag het criminele gedrag op haar lijnen naar Brussel ontsporen.

Sinds de lockdown is de sfeer op de treinen vanuit en richting Brussel verslechterd, klagen de Nederlandse spoorbonden. “Sinds de lockdown zien we groepen jongeren die deze trein gebruiken om zich te misdragen. Tuig van de trein”, zegt vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV spoor. Het gaat specifiek over de IC Brussel, een Nederlandse trein die over de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam naar Brussel rijdt.

De lockdown bracht heel wat koopjestoeristen uit Nederland naar België, die veel drukte en stress veroorzaken voor het personeel. Maar vooral ‘grote groepjes jongeren’ zouden voor veel narigheid zorgen. Volgens FNV reizen zij met ongeldige studentenkaarten. Ze zouden expliciet uit zijn op opstootjes en rellen. “Een grote mond, slaan, spugen, een vuurtje steken in de coupé, gezinnen lastig vallen, hamburgers tegen het raam smeren, het komt allemaal voor”, zegt vakbondsbestuurder Janssen. “Het gaat niet om losstaande incidenten, maar om een patroon. Een overvolle trein helpt niet om dan de orde te handhaven.”

De Nederlandse spoorvakbond kaartte het probleem verschillende keren aan bij de Nederlandse Nationale Spoorwegmaatschappij. Er wordt opgeroepen om het geweld te veroordelen. De vakbond vraagt ook dat er geen personeel wordt geschrapt alvorens het effect van de coronaversoepelingen zichtbaar wordt. Er is ook gevraagd naar professionele beveiligers, maar daar wringt het schoentje. De bevoegdheden van politiepersoneel, BOA’s en douanepersoneel gelden voor de NS alleen in Nederland, en houden dus op zodra de trein in België is.

De Nederlandse spoormaatschappij erkent de problematiek, en gaat later deze week in gesprek met de vakbonden over de IC Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie