Negentien schoolstraten in Brussels gewest bij start nieuwe schooljaar

© Tinne Van der Straeten

In het Brussels gewest zijn momenteel negentien schoolstraten ingesteld bij de start van het nieuwe schooljaar. Dat blijkt uit cijfers van Brussel Mobiliteit. Een groot deel van de schoolstraten bevinden zich nog in een testfase.

Een schoolstraat is een straat aan de ingang van een school die bij de start en het einde van de schooldag tijdelijk wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Enkel zwakke weggebruikers kunnen de straat dan nog in. Bewoners mogen de straat wel nog uitrijden aan lage snelheid. Het doel van de schoolstraat is om de verkeersveiligheid te verhogen, voor gezondere lucht te zorgen en het contact aan de schoolpoort aangenamer te maken.

Zes van de negentien huidige schoolstraten zijn al definitief en opvallend is dat vier hiervan zich in Schaarbeek bevinden, een gemeente die regelmatig in het nieuws komt door een gebrek aan verkeersveiligheid. Ook Brussel-stad en Sint-Joost-ten-Node hebben al een definitieve schoolstraat. Dertien schoolstraten ondergaan nog een testfase, maar dat is verplicht vooraleer er een definitieve instelling komt.

In de komende maanden worden er ook nog vijf nieuwe testopstellingen van schoolstraten gelanceerd. Op dat moment zullen er schoolstraten zijn in twaalf van de negentien Brusselse gemeenten.
In de meeste gevallen zijn de schoolstraten een initiatief van een gemeente. Al kunnen zij ook een subsidieaanvraag indien bij het Brussels gewest voor ingrepen die de schoolstraat veiliger maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?