Schaarbeek krijgt twee nieuwe schoolstraten

© Google Instant Streetview
| De Josse Impensstraat wordt aan het begin en het einde van de schooldag autovrij gemaakt

Tussen het Josaphatpark en de Rogierlaan zullen vanaf maandag twee straten autovrij zijn aan het begin en het einde van de schooldag. De schoolstraten komen er op voorstel van enkele nabijgelegen scholen. “Voor kinderen en hun ouders is het belangrijk dat we ‘veilig naar school’ kunnen garanderen.”

Concreet mogen tussen 8 uur en 8.45 uur en tussen 15.15 uur en 16 uur enkel voetgangers en fietsers door de Vandenbusschestraat en de Josse Impensstraat in Schaarbeek. De twee schoolstraten komen er op voorstel van nabijgelegen scholen en kribbes.

“Voor kinderen en hun ouders is het belangrijk dat we ‘veilig naar school’ kunnen garanderen,” zegt schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) in een persbericht. “Samen met de ouders en de schooldirecties kunnen we bovendien de autofiles en het getoeter aan de schoolpoort vermijden. Ook de buurtbewoners kunnen zo opgelucht ademhalen.”

Veel praktische problemen worden er volgens de schepen niet verwacht, maar daarover zal de testperiode van drie maanden uitsluitsel geven, klinkt het. “Voor de zomer zijn er tellingen uitgevoerd en werd een inschatting gemaakt van de impact. Van de meer dan 700 kinderen wordt er een kwart met de auto naar school gebracht, drie kwart komt met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets.”

Volgens de schepen wordt op dit moment de haalbaarheid van nog andere schoolstraten onderzocht. “De gemeente lanceerde een oproep voor schoolstraten en ondertussen legden veertien scholen en crèches een voorstel op tafel. Enkele hiervan worden nu onderzocht en wellicht over enkele maanden getest,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?