Nieuw actiecomité verkeersveiligheid Koekelberg: 'Dit was geen ongeluk meer'

20190401_Jetsebaan_ongeval Koekelberg
© FDR/BRUZZ
| Buurtbewoners plaatsten kaarsen en herdenkingsbordjes op de plaats van het dodelijke ongeval in Koekelberg.
© FDR/BRUZZ
| Buurtbewoners plaatsten kaarsen en herdenkingsbordjes op de plaats van het dodelijke ongeval in Koekelberg.

Na het dodelijke ongeval op de Jetselaan in Koekelberg komen buurtbewoners vanavond samen om een actiecomité op te richten voor meer verkeersveiligheid. Mede-initiatiefnemer Koen De Paepe: "Naar ons aanvoelen was dit geen ongeluk meer."

“In onze buurt is een aanslag gepleegd waarbij een jonge vrouw het leven liet. De dader werd ter plaatse gearresteerd. Over zijn motieven tast de politie nog in het duister.” Zo begint de oproep om vanavond deel te nemen aan de eerste bijeenkomst van een Koekelbergs buurtcomité voor meer verkeersveiligheid.

"Ik heb dat geschreven om te shockeren, om aan te geven dat dit niet de nodige omvang krijgt door de manier waarop hierover bericht wordt", verklaart initiatiefnemer Koen De Paepe, "want dit is naar ons aanvoelen geen ongeluk meer."

Noord-west Brussel/0?

Om 20 uur dinsdag gaan buurtbewoners samenkomen in gemeenschapscentrum De Platoo om de oprichting van het nieuwe actiecomité te bespreken. "Naar analogie met andere comités die ijveren voor nul verkeersslachtoffers in hun gemeenten", klinkt het. Zo komt Pieter Fannes van 1030/0 in Schaarbeek zijn ervaringen delen.

"We willen iedereen die rond de assen van de Keizer Karellaan en de Leopold II-laan woont verenigen om op een constructieve manier te bekijken hoe het beter kan", zegt De Paepe. Dat betekent dat de bijeenkomst vanavond er niet alleen voor de inwoners van Koekelberg is, maar ook voor de inwoners van omliggende gemeenten als Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren. Noord-west Brussel/0 zou daarom een andere naam voor het comité kunnen worden.

'Te laat'

Maandagmiddag kondigde het Brussels Gewest aan dat het paaltjes zal plaatsen naast het fietspad op de plek van het dodelijke ongeval. "Als die palen er al stonden, was dit vermoedelijk niet gebeurd. Het is een eerste stap, maar spijtig genoeg komt deze ingreep te laat voor deze vrouw", reageert Koen De Paepe.

Toch zijn de aangekondigde maatregelen positief, vindt hij. "Het belangrijkste is dat er een toenadering is tussen het Gewest en de gemeente en dat sommige zaken bespreekbaar zijn en zullen worden uitgevoerd."

In de nasleep van het ongeval verklaarde burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej (PS) dat er nultolerantie moet zijn voor wegpiraten. Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en Elke Van den Brandt (Groen) pleiten voor de invoering van een algemene zone 30. "Zonder flankerende maatregelen op vlak van verkeersinfrastructuur, die trager rijden zouden garanderen, kan dat alleen met meer controles door de politie. Er zijn genoeg voorbeelden van plekken die succesvol werden heraangelegd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?