Nieuwe busstrook IJzer voor vlot verkeer tijdens tunnelsluiting

IJzer Kleine Ring Leopold II busstrook IJzer Kleine Ring Leopold II busstrook
© TG - BRUZZ
| Tussen de Antwerpsepoort en het IJzerplein ligt vanaf nu een busstrook, hier ook gebruikt door Bpost
© TG - BRUZZ
| Tussen de Antwerpsepoort en het IJzerplein ligt vanaf nu een busstrook, hier ook gebruikt door Bpost

Op de Kleine Ring is een nieuwe busstrook aangelegd tussen de Antwerpsepoort en het IJzerplein. Die komt de vele bussen van De Lijn ten goede die de weg gebruiken. De ingreep komt ook van pas tijdens de zomerse sluiting van de Leopold II-tunnel.

Na de zomer van 2018 bleek dat de sluiting van de tunnel niet gezorgd had voor verkeerschaos. Er stonden wel hardnekkige files op de Kleine Ring tussen Rogier en IJzer, omdat de weg daar werkt als een flessenhals. De opstoppingen zorgden voor grote vertragingen bij De Lijn. Na een evaluatie werden maatregelen beloofd, voor wanneer de tunnel deze zomer opnieuw volledig dichtgaat.

Het resultaat is er nu: een gloednieuwe busstrook die ook gebruikt mag worden door fietsers. De bussen van De Lijn hoeven de weg zo niet meer te delen met autoverkeer, vertragingen kunnen zo beperkt worden. De busstrook sluit aan op de bestaande voorzieningen voor openbaar vervoer aan Sainctelette en de Leopold II-laan. Vorige zomer kwamen daar busstroken rond het Elisabethpark en op de Keizer Karellaan bij.

Ook het tijdelijke fietspad op de Keizer Karellaan komt deze zomer terug, laat het kabinet van minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) weten.

Geen bomen

Voor de tijdelijke busstrook zijn een 15-tal parkeerplaatsen geschrapt, de bomen langs de Kleine Ring sneuvelden ook. Die zouden sowieso verdwijnen: er volgt later nog een grondige heraanleg van het stukje Kleine Ring, met brede fietspaden.

Het is nog niet duidelijk wanneer die heraanleg (zonder busstrook) zal gebeuren. Na de zomersluiting van de tunnel wordt bekeken of de busstrook nog een jaar langer moet blijven, of niet.

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?