| Onafhankelijkheidsstraat Molenbeek

Nieuwe fietslink tussen Kanaal en Weststation

AD
© BRUZZ
27/12/2022

In 2020 werd de fietsinfrastructuur op de Vandenpeereboomstraat, langs de site van het Weststation, al vernieuwd. Ook langs het kanaal kan je veilig fietsen, maar tussen deze twee plaatsen ontbrak een goede fietsverbinding. De heraanleg van de Onafhankelijkheidsstraat moet daar verandering in brengen.

De Onafhankelijkheidsstraat is een lange, smalle straat van net geen kilometer lang met éénrichtingsverkeer en fietsmarkeringen langs beide kanten. De straat is momenteel - net als de voetpaden - in slechte staat, onder andere door de werken die de nutsmaatschappijen (Sibelga, Vivaqua,..) er de afgelopen jaren hebben uitgevoerd.

“Meer en meer Molenbekenaren nemen de fiets, ook kwetsbaardere ouderen en jongeren. Daarom zijn afgescheiden fietspaden voor mij een prioriteit”, zegt Molenbeeks schepen van Openbare Werken Jef Van Damme in een persbericht.

Vergroening en verkeersremmers

De plannen voorzien in een volledige heraanleg van de Onafhankelijkheidsstraat met een doorlopend fietspad richting Weststation. “We zorgen voor een grondige vergroening van de straat met tientallen extra bomen, groenzones en waterinsijpeling. Bovendien zullen de oversteekplaatsen extra beveiligd worden en komen er nieuwe verkeersremmers”, aldus de schepen.

Doorgaand verkeer wordt geweerd door de verschillende stukken van de straat in tegenovergestelde rijrichting te plaatsen. De 15 geschrapte parkeerplaatsen worden gecompenseerd door de vernieuwde ondergrondse parking in de J-B Decockstraat.

De werken gaan van start na de zomer van volgend jaar en moeten afgerond zijn in de winter van 2023-2024.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni