| Didier Boulvin bracht de staat van alle fietsherstelpunten van Oudergem in kaart.

Oudergemse fietsherstelpunten in kaart gebracht: 'Nog geen 10 procent werkt naar behoren'

AD
© BRUZZ
11/11/2023

Amper 3 van de 46 fietsherstelpunten in Oudergem werken naar behoren. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek van Didier Boulvin, die de stations in kaart bracht op de interactieve kaart CycloFix. Volgens schepen van mobiliteit Matthieu Pillois (Défi) gaat het om een structureel probleem dat de gemeente handenvol geld kost.

Toen Didier Boulvin problemen kreeg met zijn fiets, ging hij op zoek naar een fietsherstelpunt in Oudergem. “Er is er eentje bij mij in de buurt, maar dat is al lang stuk dus ik wist dat ik daar niet terecht kon", zegt de man vrijdag aan BRUZZ. "Ik stelde mij daarom de vraag of de andere punten wél werkten."

CycloFix: interactieve kaart

Op de website van de gemeente Oudergem staat een vijftiental punten opgelijst. Veel minder dan er in werkelijkheid zijn, zegt Boulvin. “Op CycloFix, een open source kaartapplicatie, is veel meer informatie terug te vinden.” Die kaart wordt gevoed met info vanuit de gemeenschap. Iedereen die wil, kan er fietsherstelpunten, drinkfonteintjes, fietsenmakers en andere voorzieningen aan toevoegen.

Boulvin stapte op zijn fiets en bezocht alle 46 fietsherstelpunten die op de kaart staan aangegeven. Drie daarvan bleken volledig operationeel. "Dat wil zeggen dat al het gereedschap aanwezig was en zowel de pomp als de manometer werkte.” De man botste geregeld op hetzelfde probleem tijdens zijn ronde. “Vaak is het mondstuk waarmee je de fietspomp op je band aansluit beschadigd, waardoor de pomp niet meer bruikbaar is.”

Hoe het komt dat er zo veel schade is, kan Boulvin niet zeggen. “Volgens sommigen gaat het om vandalisme, anderen menen dat het gewoon kinderen zijn die ze per ongeluk stukmaken door ermee te spelen.”

Bouvin vind het jammer dat Brusselse fietsers er al van uitgaan dat stations niet werken en er dus ook geen gebruik van maken. "Daarom ben ik met dit project gestart. Ik wilde een huidige stand van zaken geven, door de situatie op een feitelijke manier in kaart te brengen. Nu we de informatie verzameld hebben, is de volgende vraag: wat doen we ermee?"

"Er is een bestelling geplaatst voor tien nieuwe fietsherstelpunten. Dat kost de gemeente 25.000 euro."

Matthieu Pillois (Défi), schepen van mobiliteit

Volgens Matthieu Pillois, schepen van mobiliteit in Oudergem, is er wel degelijk sprake van vandalisme. Het gebeurt dat stations hersteld worden, en na een uur alweer gesaboteerd zijn. “Er worden regelmatig kabels losgetrokken en gereedschap gestolen”, zegt de schepen. “Dat toont een gebrek aan respect voor zowel het materiaal als het werk dat onze mensen hieraan besteden.”

Volgens Pillois heeft de sabotage alleszins niets met het protest tegen Good Move te maken, een hypothese die op sociale media wordt opgeworpen. “De problemen gaan terug tot het moment waarop we de stations voor het eerst geïnstalleerd hebben." In 2016 werden de eerste herstelstations geplaatst in de gemeente, een tweede lading volgde in 2020. "Good Move heeft hier dus niks mee te maken.”

Onvoorzichtigheid

Lang niet alle schade is het gevolg van saboteurs, benadrukt Pillois. Vaak is het probleem dat mensen onvoorzichtig omspringen met het materiaal en te veel kracht zetten. “Met als resultaat dat het mondstuk van de fietspomp bijvoorbeeld afbreekt of buigt. Men doet dat niet opzettelijk, maar die reparaties kosten de gemeente handenvol geld.”

Tien van de herstelpunten in de gemeente bleken onherstelbaar beschadigd en moeten daarom vervangen worden. Die bestelling is geplaatst, maar kost de gemeente een fikse duit: 2500 euro per stuk, om precies te zijn. “We overwegen om de stations die voortdurend gesaboteerd worden weg te halen”, zegt Pillois. “Zo zijn er minder kosten en is het voor ons gemakkelijker om ze op regelmatige basis te controleren.”

Inwoners van Oudergem die problemen met de fietsherstelpunten opmerken, mogen die info altijd aan de gemeente bezorgen. “Ik was niet op de hoogte van dit onderzoek, maar we nodigen iedereen uit om melding te maken van vastgestelde schade."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Mobiliteit, fietsinfrastructuur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni