Nieuwe manifestatie tegen circulatieplan trekt door Schaarbeek

Good Move is chaos, Schaarbeek, 2022
Tientallen mensen trekken woensdagavond door de straten van Schaarbeek.
Tientallen mensen trekken woensdagavond door de straten van Schaarbeek.
Updated: 30-11-2022 - 18:14

Woensdagavond trekt een mars van een honderdtal mensen, die het niet eens zijn met het mobiliteitsplan Good Move, door de straten van Schaarbeek.

Het lokale circulatieplan in Schaarbeek werd in oktober op heel wat onvrede onthaald. Eind oktober bereikte die kritiek een kookpunt tijdens een turbulente protestactie in de Berenkuilwijk. Er werd brand gesticht en twee agenten en een brandweerman raakten gewond. Het gemeentebestuur liet achteraf weten het circulatieplan te herzien.

De mars die tegenstanders van de mobiliteitsplannen vandaag op poten hebben gezet, is even voor zessen vertrokken aan het station van Schaarbeek, met als eindbestemming het gemeentehuis. Daar staat een burgerinterpellatie op het programma.

‘Representatieve burgerparticipatie’

Initiatiefnemer Yassine Hmd claimt “meer dan honderd mensen" te hebben gemobiliseerd "voor onze verenigde, pacifistische burgermars”.

“Het gaat om mensen uit alle wijken van Schaarbeek. Wat we vragen, is respect voor de getroffen bewoners. Je kan als gemeente niet zomaar een nieuwe levensmodus opleggen aan je inwoners, terwijl er volgens ons andere, meer brandende uitdagingen zijn, en dan vooral op sociaal-economisch vlak. Bedoeling was om het transitverkeer te bannen, maar de grootste slachtoffers werden de eigen burgers.”

Volgens Yassine was de burgerparticipatie die op het circulatieplan voorafging "op zijn zachtst gezegd ondermaats".

“Dat burgeroverleg vond tijdens de covidperiode plaats, wat onaanvaardbaar is. Dat hebben lokale politici trouwens zelf erkend. Mensen hadden toen andere zaken aan hun hoofd. Laten we nu samen nadenken over de toekomst van onze gemeente, op basis van een meer representatieve burgerparticipatie.”

Tijdens de gemeenteraad vanavond komt ook een burgerinterpellatie aan bod van voorstanders van het circulatieplan.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?