Nieuwe NMBS-rijtuigen komen met vertraging

© NMBS
| De M7 zal ten vroegste eind 2020 over het Belgische spoornet rollen
Updated: 08-05-2019 - 10:10

De levering van de eerste gloednieuwe M7-rijtuigen voor de NMBS van het consortium Bombardier-Alstom heeft een vertraging van minstens een jaar. De bestelling van de 445 rijtuigen dateert van december 2015.

De eerste vier rijtuigen worden niet verwacht voor eind dit jaar en 48 rijtuigen zouden pas in het eerste semester van 2020 geleverd kunnen worden. Een kwalitatief effect van de investering zal pas eind 2020 merkbaar zijn. Dat schrijft de krant Le Soir.

De nieuwe rijtuigen moeten de spoorwegmaatschappij toelaten om het aanbod, het reizigerscomfort en de stiptheid te verbeteren. De vertraging zou te wijten zijn aan problemen met de homologatie van bepaalde onderdelen. Zolang die niet opgelost zijn, kan de vertraging in de productie nog oplopen.

Door de operationele vertraging kan de NMBS haar aanbod niet uitbreiden en verouderde treinstellen minder snel uit roulatie halen.

De spoorwegmaatschappij benadrukt dat de vertraging momenteel nog geen impact heeft op de plannen om het aanbod uit te breiden. "De CEO van Bombardier heeft zich in april geëngageerd tot leveringen in 2020," zo zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. De rijtuigen zouden dan vanaf maart volgend jaar geleverd worden, de motorstellen en stuurrijtuigen vanaf juli 2020.

"Als die timing gerespecteerd wordt, levert dat geen problemen op voor het nieuw vervoersplan dat er eind 2020 komt." Ook verwacht de NMBS niet dat het aantal vertragingen fors zal toenemen doordat oudere rijtuigen langer in roulatie blijven. "Nieuwe rijtuigen gaan uiteraard minder problemen opleveren. Maar er wordt intussen wel volop ingezet op het onderhoud van de treinen."

Tot slot beklemtoont Temmerman dat er nog niets beslist is over de mogelijkheid om een schadevergoeding te eisen voor de laattijdige levering, hoewel die optie wel voorzien is in het contract met het consortium. "Op dit moment proberen we vooral zo goed mogelijk samen te werken, om de problemen van de baan te krijgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?