Nieuwe treinen filmen en controleren in real time

© YouTube NMBS
| De beelden van reizigers op de nieuwe treinen zullen niet alleen live geanalyseerd worden, maar ook langer beschikbaar blijven voor de ordediensten.

De NMBS neemt vanaf maart volgend jaar 445 nieuwe spoorwegrijtuigen in gebruik. Die beschikken aan boord over camera’s die beelden van reizigers in real time doorsturen naar een controlekamer. Daarmee wil de NMBS de veiligheid op de treinen verhogen.

In totaal zullen 445 rijtuigen van het type M7 uitgerust worden met de camera’s. De NMBS wil met deze nieuwigheid in de eerste plaats het veiligheidsgevoel van de pendelaars verbeteren. Zeker als de treinbegeleiders worden afgeschaft, iets wat CEO Sofie Dutordoir weliswaar tegenspreekt, kan dat handig van pas komen.

“Dankzij de camera’s kunnen we sneller ingrijpen wanneer er zich een incident voordoet. We kunnen onmiddellijk een politiepatrouille sturen of de mensen van Securail (de veiligheidsdienst van de NMBS, red.) op de hoogte brengen van een probleem”, zegt woordvoerster Elisa Roux van de NMBS aan La Dernière Heure.

Beelden langer beschikbaar

Dat de NMBS gebruik maakt van camera’s is op zich niet nieuw. Zo is er al heel wat materieel uitgerust met camera’s, maar daarvan kunnen de beelden niet in real time en vanop afstand bekeken worden. Dat zal wel mogelijk zijn met de opnames die gemaakt worden aan boord van de M7.

Die worden meteen voor analyse doorgestuurd naar het Security Operation Center, ofwel een controlekamer van de NMBS. “Dat zal een ontradingseffect teweegbrengen. Als mensen weten dat ze gefilmd worden, begaan ze minder snel een overtreding”, verduidelijkt Roux. In de wagons zullen pictogrammen de reizigers duidelijk maken dat ze in beeld worden genomen.

De beelden zullen niet alleen live bekeken worden, maar ook langer beschikbaar zijn. “Nu worden alle video’s na een week weer verwijderd. Met de nieuwe opnameapparatuur is het de bedoeling om het grootste deel van de beelden op te slaan op harde schijven. Dat geeft de politie meer speelruimte om, wanneer nodig, verschillende weken na de feiten de beelden opnieuw op te vragen”, aldus Roux nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?