NMBS en De Lijn willen mondmaskers verplichten

© Belga
22/04/2020

Volgens de openbaarvervoermaatschappijen NMBS en De Lijn zullen mondmaskers ­onvermijdelijk zijn om de veiligheid van reizigers en personeel te waarborgen.

Als scholen en bedrijven heropenen, zal de druk op het openbaar vervoer toenemen. Terwijl andere Europese landen mondmaskers verplichten op plaatsen waar je de veilige afstand niet kan respecteren, buigt het expertenpanel dat de exit uit de lockdown voorbereidt zich momenteel over mondmaskers op trein, metro, tram en bus.

In trein, maar ook in station en op perron

Om dat veilig te laten verlopen, zijn mondmaskers onmisbaar, klinkt het bij De Lijn en NMBS. "Als de afbouw van de lockdown geleidelijk gebeurt, zal er aanvankelijk geen probleem zijn", zegt ceo Sophie Dutordoir van treinmaatschappij NMBS woensdag in De Standaard. "Maar zodra het aantal reizigers toeneemt, zullen wij de nodige ­afstand niet kunnen garanderen."

Vandaag telt de NMBS elke dag gemiddeld 90.000 reizigers. Voor de lockdown waren dat er makkelijk tien keer zoveel. "Ik ben voorstander van het verplichten van een ­individueel beschermingsmiddel in de treinen, op de perrons en in de stations", zegt ­Dutordoir. "Wij vragen duidelijke regels, met zo weinig mogelijk ruimte voor interpretatie."

De Lijn vreest heropening scholen

Waar de drukte op de treinen in eerste instantie afhangt van pendelverkeer naar Brussel, zal voor De Lijn vooral de eventuele ­heropening van de scholen een cruciaal moment zijn. "Onze grootste groep reizigers tijdens de spits zijn leerlingen van het ­secundair en het hoger onderwijs", beaamt directeur-generaal Roger Kesteloot.

Als er op die scholen opnieuw les wordt gegeven, riskeert De Lijn in de problemen te komen. "Dan kunnen wij onmogelijk de regel van 1,5 meter afstand hanteren", aldus Kesteloot, die pleit voor een versoepeling van de social distancing op bussen en trams in combinatie met mondmaskers. "Dat zal de enig mogelijke oplossing zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Sophie Dutordoir , NMBS , De Lijn , mondmaskers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni