Opening van de vernieuwde centrale onderdoorgang in het station Brussel-Noord door de NMBS
© PhotoNews

Nieuw vervoersplan NMBS goedgekeurd: aanbod met bijna 5 procent omhoog

HD
© Belga
13/04/2020

De federale regering heeft het nieuwe vervoersplan van de NMBS voor de periode december 2020 tot december 2023 goedgekeurd. Dat gebeurde zaterdag tijdens een elektronische ministerraad. Het vervoersplan voorziet volgens minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in "25 bijkomende projecten" en in een stijging van het aantal treinkilometers of aanbod met 4,7 procent.

Eind 2019 zette de raad van bestuur van de NMBS al het licht op groen voor het ontwerp van vervoersplan. Dat plan voorzag in een verhoging van het aanbod met 5 procent. Die verhoging zou gebeuren in functie van de beschikbaarheid van de bijkomende infrastructuur. De regering-Wilmès heeft het vervoersplan nu goedgekeurd.

Volgens minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zal de NMBS de komende jaren "gefaseerd 25 nieuwe, bijkomende projecten uitrollen". Wat die 25 projecten precies allemaal zijn, zegt de MR-minister er niet meteen bij, maar het is volgens hem de bedoeling het aantal treinkilometers met 4,7 procent te verhogen. Dat is een een toename met 3,77 miljoen treinkilometer.

Volgens Bellot moet het nieuwe vervoersplan de "klantentevredenheid verhogen door een betere frequentie" en door "betrouwbare aansluitingen". Daarnaast moet het plan ook de 'modal shift' bevorderen en de stiptheid en de betrouwbaarheid van de dienstverlening helpen verbeteren. Het plan moet tot slot ook het aanbod op een aantal vlakken verduidelijken, gaande van de commerciële snelheid tot het haltebeleid en de harmonisering van het materieel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, NMBS, François Bellot

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie