NMBS en Infrabel starten met 'treindienst van nationaal belang'

© PhotoNews

Spoorwegmaatschapij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel zijn maandag gestart met wat zij een treindienst van nationaal belang noemen. Ze houden die minstens tot 5 april aan. Vooral 's avonds rijden er veel minder treinen. "Het is de enige optie om een robuuste, stabiele en voorspelbare treindienst te behouden."

Er zijn bij de spoorbedrijven steeds meer zieken, waardoor stilaan tekorten dreigen op cruciale plaatsen, zoals op de trein, in seinhuizen ... Dat zou zware gevolgen kunnen hebben: van honderden geschrapte treinen per dag tot zelfs een volledige stopzetting van het spoorverkeer op sommige delen of zelfs op het volledige spoornet.

Vooral tijdens spitsuren

Door over te schakelen op een "treindienst van nationaal belang", weten reizigers waar ze aan toe zijn en zouden ze niet voor onverwachte verrassingen mogen komen te staan. De dienst in tijden van de coronacrisis komt overeenkom met ongeveer 75 procent van het aantal beschikbare plaatsen op een normale weekdag (inclusief de piekuren).

Het aangepaste aanbod is vooral gericht op mensen die de trein moéten nemen. Er rijden bijvoorbeeld één of twee IC-treinen per uur, en twee tot drie L- en S-treinen per uur tijdens de spitsuren. Buiten de spitsuren rijden er nog amper, en ook de meeste P-treinen (piekuurtreinen) zijn geschrapt.

Amper avondtreinen

De spoorbedrijven waarschuwen dat er 's avonds nog weinig treinen rijden. De meeste L- en S-treinen vanaf 20.00 uur en IC-treinen vanaf 21.00 uur blijven op stal. "Reizigers wordt aangeraden om in het bijzonder voor vertrekken na 19.00 uur de routeplanner te raadplegen", klinkt het bij de NMBS en Infrabel.

De spoorbedrijven beloven dat er ook met de nieuwe dienstregeling genoeg plaats is op de treinen om social distancing te respecteren. "Het aantal aangeboden zitplaatsen biedt tweemaal de gevraagde capaciteit, waardoor de gepaste voorwaarden op het vlak van volksgezondheid worden gegarandeerd", zeggen de spoorbedrijven.

De voorbije dagen was gemiddeld maar 8 procent van de zitjes bezet. Tijdens de spitsuren was dat 10 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?