NMBS houdt komst van FlixTrain naar Parijs niet tegen

flixtrain
© Rob Dammers / Flickr
| De Flixtrain zou rijden tussen Paris-Nord en Brussel-Noord.
© Rob Dammers / Flickr
| De Flixtrain zou rijden tussen Paris-Nord en Brussel-Noord.

Spoorwegmaatschappij NMBS verzet zich niet tegen de komst van het Duitse treinbedrijf FlixTrain naar België. Die kondigde eerder aan vanaf 2021 een treinverbinding te willen opstarten tussen Parijs en Brussel.

De NMBS had kunnen proberen de komst tegen te houden door een "test economisch evenwicht" aan te vragen bij de Dienst Regulering van het Spoorwegvervoer. In zo'n test wordt nagegaan of de nieuwe speler de opdracht van openbare dienstverlening van de NMBS niet verstoort. Maar NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir liet woensdag in de Kamercommissie Mobiliteit weten dat de NMBS zo'n test niet zal aanvragen.

FlixTrain meldde zijn plannen in juni. Het zou vanaf begin 2021 zeven keer per dag sporen tussen Parijs-Noord en Brussel-Noord, met stops in Saint-Quentin, Bergen, Brussel-Zuid en Brussel-Centraal.

Het niet-verzet van de NMBS kan ook commerciële redenen hebben. FlixTrain liet in zijn aanmelding immers weten dat het geen licentie als spoorwegmaatschappij beoogt. Het zou dus eerder moeten samenwerken met een bestaande spoorwegmaatschappij om de verbinding tot stand te brengen. En daar komt de NMBS mogelijk weer in beeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?