NMBS: 'Mondmaskers belangrijk in opschaling treinaanbod'

© PhotoNews

Het verplicht dragen van mondmaskers in stations, op perrons en in de trein wordt zeer belangrijk in de opschaling van het treinaanbod. Dat zegt de NMBS. De spoormaatschappij komt later met meer details over hoe alles in zijn werk zal gaan.

Eén van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad vrijdag bekendmaakte, is het verplicht maken van mondmaskers in het openbaar vervoer voor iedereen ouder dan 12 jaar, en dit vanaf 4 mei. De NMBS bevestigt. "Mondmaskers worden vanaf 4 mei verplicht in de stations, op de perrons en in de treinen", aldus woordvoerder Bart Crols.

De NMBS was zelf vragende partij voor de maatregel. "Mondmaskers zijn zeer belangrijk in de opschaling van het treinaanbod", klinkt het.

Onduidelijkheid troef

Momenteel geldt een treindienst van nationaal belang, waarbij 75 procent van de zitplaatsen van de normale regeling wordt aangeboden. Plaats is er genoeg in de trein: de bezettingsgraad bedraagt maar 5 procent. Slechts 10 procent van het normale reizigersaantal komt opdagen.

Tegen 4 mei wil de NMBS met een treinaanbod komen dat "tegemoet komt aan de noden" van de mensen die tegen dan weer aan de slag kunnen. Hoe dat aanbod er zal uitzien, is nog niet duidelijk. Ook bijvoorbeeld over het gebruik van de zitplaatsen of het handhaven van de mondmaskerverplichting zullen details later worden bekendgemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?