De nieuwe halte Anderlecht van de lijn S3 van het GEN
© SVG | De nieuwe halte Anderlecht van de lijn S3 van het GEN is bijna klaar

NMBS opent op 13 december station Anderlecht

SVG
20/11/2020

De NMBS opent op 13 december een nieuwe GEN-halte in Anderlecht, vlakbij de wijk het Rad. Momenteel worden de laatste afwerkingen uitgevoerd.

Het is van 2016 geleden dat er in Brussel een nieuw GEN-station opende. Dat waren toen de stations Arcaden (bediend door S7) en Mouterij (S5 en S9).

Binnenkort wordt de lijn S3 van Zottegem naar Dendermonde versterkt met een extra station in Anderlecht. De halte is strategisch gelegen, dicht bij metrostation Ceria/Coovi en dicht bij de Ring. Er is ook een overstapparking vlakbij.

De nieuwe halte staat al sinds 2013 in het investeringsplan van de NMBS maar is nu dus bijna klaar. De sporen zijn er verdubbeld zodat snelle treinen kunnen blijven rijden, terwijl de tragere S-trein halt houden aan de nieuwe perrons.

Er zal één trein per uur rijden. Vanaf 2023 komt daar een trein per uur bij.

Nieuw is dat de S3 ook tijdens het weekend zal rijden tussen Zottegem en Schaarbeek, met haltes in Anderlecht, Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord.

Het nieuwe GEN-station Anderlecht op de lijn S3 enkele weken voor de opening.
© SVG | Het nieuwe GEN-station Anderlecht op de lijn S3 enkele weken voor de opening.

Het station is gelegen op de treinviaduct boven de Bergensesteenweg en sluit aan op de wijk het Rad en de Coovi-campus. Er is een lange helling zodat ook fietsers van de treinlijn gebruik kunnen maken. Een lift is er niet.

Vervoersplan

De nieuwe halte kadert in het nieuwe vervoersplan van de NMBS dat in april dit jaar werd goedgekeurd. Naast het extra-GEN-station, wordt lijn S4 verlengd. De trein, die rijdt tussen Aalst en Vilvoorde, via Jette, Brussel-Schuman, Etterbeek en Merode, rijdt vanaf 14 december op werkdagen verder tot Mechelen.

Tussen Kortrijk, Brussel en Schaarbeek rijdt op werkdagen ook een nieuwe IC-trein.

Lijn S3
© NMBS | Lijn S3

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Gewestelijk Expresnet, halte Anderlecht, NMBS

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie