pendelaars trein treinreizigers station Brussel-Centraal openbaar vervoer

| Grote drukte in Brussel-Centraal

NMBS wil forse uitbreiding S-treinen en extra Brussels station

Tim Gatzios
© BRUZZ
03/07/2019
Updated: 03/07/2019 17.02u

De NMBS bereidt een nieuw vervoersplan voor en wil het aantal S-treinen op het Brusselse voorstadsnet fors optrekken, net als het station Anderlecht openen. Het vervoersplan legt de inspanningen van de nationale spoorwegmaatschappij vast voor een periode van drie jaar. Er wordt momenteel onderzocht of de wensen ook haalbaar zijn.

Het S-treinnetwerk van de NMBS dat eind 2015 gelanceerd werd kent steeds meer succes. Het aanbod stijgt gestaag met hogere frequenties tijdens de week en het weekend, en dat leidde tot een pak meer reizigers.

De NMBS wil verdergaan op dat elan met het nieuwe vervoersplan dat eind 2020 van kracht wordt. Het plan legt de prioriteiten van de NMBS vast tot eind 2023. Voor Brussel staat een verdere uitbreiding van het aanbod op het verlanglijstje, blijkt uit een presentatie van de maatschappij voor de regionale en lokale besturen.

Zo bestudeert de nationale spoorwegmaatschappij frequentieverhogingen op bijna alle S-lijnen. Ook de 'amplitude' zou verder opgetrokken worden. Dat betekent dat de treinen een groter deel van de dag rijden, meer vroege en late treinen dus. Het station dat gebouwd is aan de Bergensesteenweg bij Ceria/Coovi in Anderlecht zou ook in gebruik genomen worden.

Elk half uur

S-treinen die vandaag slechts een keer per uur rijden zouden elk half uur moeten gaan rijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de S7 tussen Mechelen en 's Gravenbrakel, via het oostelijk ringspoor. Ook in het onderbenutte station Brussel-West zouden meer treinen gaan stoppen. Vandaag stopt er slechts één trein per uur in elke richting.

Voor de S1 tussen Antwerpen en Nijvel wordt een uitbreiding naar een trein om de twintig minuten in de spits bestudeerd.

Doordat sommige trajecten door verschillende S-lijnen bediend worden, zouden in een aantal stations zelfs vier of meer treinen per uur stoppen.

Nog een lange weg

De extra treinen zijn echter nog niet voor morgen. "Het gaat om zaken die we mogelijk zouden kunnen invoeren," zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. "We moeten heel wat aspecten bestuderen. Is het technisch mogelijk, is het financieel mogelijk, en is er vraag naar bij de reizigers."

Eind dit jaar valt de beslissing over welke projecten uitgevoerd zullen worden. Een paar maanden later moet ook de (toekomstige) federale regering het plan goedkeuren. In december 2020 wordt het van kracht. Het vervoersplan is cruciaal, omdat de NMBS tegen 2023 omgevormd moet zijn tot een performant overheidsbedrijf dat klaar is voor de liberalisering van het spoorverkeer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, s-trein, NMBS, Gewestelijk Expresnet, Trein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni