Ook na opening Leopold II-tunnel blijft Sainctelette rotonde

VT
© BRUZZ
31/08/2018

Zaterdagochtend om zes uur is het zover, dan gaat de Leopold II-tunnel na twee maanden opnieuw open. Om het verkeer tijdens de sluiting in goede banen te leiden, zijn er verschillende begeleidende maatregelen genomen. Drie maatregelen blijven voorlopig behouden. Dat laat Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) weten.

De sluiting van de Leopold II-tunnel ging gepaard met een grondige verandering van de bovengrondse verkeerssituatie. Zo werd het gewone autoverkeer op de Keizer Karellaan herleid tot één rijstrook in beide richtingen en kwam daar een busbaan en een fietspad op de middenberm. Het kruispunt aan Sainctelette werd dan weer ingericht als rotonde.

Die laatste maatregel blijft dus voorlopig behouden. "Er blijven wel verkeerslichten staan. Maar door het kruispunt als rondpunt in te richten willen de doorstroming van de auto's daar verbeteren," legt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit uit. “We bekijken tijdens de maand september hoe de verkeerssituatie er verloopt. Daarna beslissen we of de nieuwe inrichting permanent wordt" (lees verder onder de afbeelding).

Sainctelette rotonde

| De verkeerssituatie aan Sainctelette blijft voorlopig behouden.

Fietsstraten Leopold II-laan

Ook de fietsstraten op de ventwegen langs de Leopold II-Laan blijven. Dat betekent dat auto’s de fietsers daar niet meer mogen voorbijsteken. “Het transitverkeer zal opnieuw door de tunnel kunnen, dus willen we meer ruimte geven aan fietsers en het openbaar vervoer bovengronds,” aldus Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Het fietspad op de middenberm van de Keizer Karellaan zal wel verdwijnen.

Busbanen Leopold II-laan en Keizer Karellaan

Om dezelfde reden worden ook de busbanen op de Leopold II-laan voorlopig behouden tot eind september. Dan volgt er, net als voor het Saincteletteplein, een evaluatie van de verkeerssituatie.

De busbaan op de Keizer Karellaan, in de richting van de E40 naar de basiliek, blijft permanent behouden. Voor de werken was er ook al een busbaan, maar niet over de gehele lengte van de laan. Nu blijven er dus twee rijstroken voorbehouden voor de auto, en een voor de bussen, taxi's en fietsers.

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Renovatie Leopold II-tunnel , Pascal Smet , Brussel Mobiliteit , Sainctelette , fietsstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni