De Brusselse Ring (R0)

| De Brusselse Ring (R0.)

Openbaar onderzoek Ring Noord: bezwaren gaan vooral over luchtkwaliteit en afwatering

AD
18/07/2023

Het openbaar onderzoek rond de optimalisatie van het noordelijke deel van de Brusselse Ring, tussen Sint-Stevens-Woluwe en Groot-Bijgaarden, is sinds begin juni afgelopen. In totaal werden een vierhonderdtal bezwaren en adviezen ingediend, voornamelijk over afwatering, luchtkwaliteit en impact op verharding. Negenenzeventig bezwaren en adviezen komen uit Brussel. “Een pak minder dan verwacht”, zegt Marijn Struyf, woordvoerder van de Werkvennootschap.

Met de herinrichting van de Noordelijke Ring, het tracé tussen de verkeerswisselaar op de E40 in Groot-Bijgaarden en de verkeerswisselaar op de E40 in Sint-Stevens-Woluwe, wil de Vlaamse overheid maar liefst 115 knelpunten aanpakken. De regering wil daarbij tegelijk de mobiliteit verbeteren, de leefbaarheid verhogen en zorgen voor meer veiligheid in en rond Brussel en de Vlaamse Rand.

Openbaar onderzoek afgerond

Tussen 2 mei en 30 juni kon iedereen die dat wilde de plannen inkijken en eventueel een bezwaarschrift of advies indienen. Die bezwaarschriften worden verzameld door het planteam dat het initiatief nam om het gewestelijk, ruimtelijk uitvoeringsplan op te stellen. “In dit geval zitten daar twee enititeiten in: het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en wij, de Werkvennootschap", aldus Struyf.

In totaal werden 360 bezwaren en een veertigtal adviezen ingediend. “Een pak minder dan we verwacht hadden”, zegt Struyf. “Tijdens de vorige raadpleging waren het er nog meer dan 700, het ziet er dus naar uit dat we in de juiste richting evolueren. Bovendien gaat het om een grootschalig project waarbij zo’n 39 gemeentebesturen betrokken zijn. Als je ziet hoeveel mensen potentieel met dit project in aanraking zullen komen, ga je al snel richting het miljoen. Dan lijken 400 bezwaren en adviezen mij het bewijs dat we op de goede weg zijn.”

Van de 360 bezwaren die werden ingediend, waren er zo'n honderd identiek. “Vermoedelijk gaat het om een particulier of een aantal particulieren in de regio Zaventem, die met een soort actiecomité een bezwaar hebben opgesteld en laten circuleren via een website of sociale media. Op die manier hebben we dus 97 keer hetzelfde bezwaar gekregen, maar dan wel ondertekend door verschillende mensen.”

Bezorgdheden

De bezwaarschriften die werden ingediend, gaan volgens Struyf vaak over dezelfde thema’s. “In het ruimtelijk uitvoeringsplan zaten bijvoorbeeld een aantal werkzones die tijdelijk worden ingericht, daarover zijn zowel bezwaren ingediend als opportuniteiten aangekaart, door zowel particulieren als lokale besturen. Daarnaast zijn het de gekende zaken waarover mensen hun bezorgdheden uiten: afwatering, luchtkwaliteit, impact op verharding,…

In november zal er opnieuw contact gezocht worden met het publiek. “Bedoeling is dat we alle verzamelde info naast elkaar leggen om te kijken wat de mogelijkheden zijn om daarna opnieuw een aantal info-avonden te organiseren en terug te koppelen naar het publiek. In 2024 zal ook de eerste vergunning worden aangevraagd, zodat we kunnen starten met het eerste deel van de werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Brusselse ring, de Werkvennootschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni