Ophef over oud liedje 'Chaud Cacao' van Annie Cordy

Zangeres Annie Cordy Zangeres Annie Cordy
© PhotoNews
| Zangeres Annie Cordy.
© PhotoNews
| Zangeres Annie Cordy.

In Franstalige media is ophef ontstaan over de nieuwe naamgeefster van de huidige Leopold II-tunnel. In een oud nummer van haar, 'Chaud cacao', worden problematische stereotypen gebruikt, zeiden twee experts in het RTL-programma C'est pas Tous les jours dimanche.

Zangeres Annie Cordy werd begin deze maand verkozen tot nieuwe naamgeefster van de langste tunnel van ons land. Op RTL kwamen architecte Apolline Vranken en activiste ­Mireille-Tsheusi Robert spreken over de verwijdering van Leopold II als naamgever, maar ook Cordy kwam ter sprake. Die passage leidde nadien tot een hevig debat in verschillende Franstalige media.

"Ik wist helemaal niet op voorhand dat het hierover zou gaan, noch was ik uitgenodigd om over dat nummer te spreken", zegt ­Robert aan De Standaard over de voor haar onverwachte vraag over het nummer 'Chaud cacao'. ‘Ik was daar om te praten over de verwijdering van de naam van Leopold II, niet over het verleden van Cordy. Maar als iemand mij rechtstreeks vraagt wat ik vind van dat ene nummer, dan kan ik niet anders dan eerlijk zijn."

Bij Vranken klinkt een gelijkaardig geluid. "Ik zou spreken over de vervrouwelijking van de publieke ruimte en om dit positieve initiatief te analyseren." Nog volgens De Standaard benadrukken beiden dat ze niet vragen om de keuze voor Cordy te veranderen. Al zeggen ze zelf een andere keuze te hebben gemaakt.

Geen racistische bedoelingen

Bij de aankondiging van de keuze voor Cordy waren er direct gemengde reacties. Al kwam dat niet door dit ene ophefmakende lied, maar eerder omdat volgens sommigen anderen meer hadden verwezenlijkt om de naam te verdienen. Er waren er ook die een donkere, stinkende tunnel naar Cordy vernoemen dan weer een belediging vonden.

De familie van Annie Cordy begrijpt de ophef overigens niet. Haar nichtje, die tot haar dood afgelopen zomer voor de zangeres zorgde, zegt aan La Dernière Heure dat ze "nog steeds op zoek is naar het kleine zinnetje waar iemand misschien last van heeft gehad". Ze ziet geen racistische bedoelingen, noch bij Annie Cordy, noch bij de songwriters.

Het gecontesteerde nummer.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?