Gemengde reacties op Annie Cordytunnel: 'Ze verdient beter dan zo'n donker gat'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 8 maart 2021
Updated: 08-03-2021 - 18:12

De nieuwe naam voor de Leopold II-tunnel zaait verdeeldheid onder de Brusselaars. Terwijl de ene de symbolische kracht ervan looft, vindt de ander Annie Cordy niet het ideale uithangbord voor het diverse Brussel. En dan zijn er nog heel wat die vinden dat de Lakense chanteuse oneer aangedaan wordt. "Een stinkende tunnel naar haar noemen, is ronduit beledigend."

Vanaf de herfst van 2021 zal 's lands langste autotunnel de naam van Annie Cordy dragen. De Brusselse regering benadrukt de symboolwaarde ervan. De langverwachte vervrouwelijking van het straatbeeld is één element. Daarnaast wordt ook Leopold II van zijn voetstuk gehaald. "De keuze is weinig gedurfd, maar alles is beter dan Leopold II", tweet voormalig Brussels schepen en ex-minister Bert Anciaux (SP.A) in dat verband.

Toch is niet iedereen overtuigd van de keuze. "Een B-actrice die het haalt op Marie Curie", foetert Bouz op Twitter. "Hiermee bewijzen de stemmers nogmaals dat ze niks kennen van het concept feminisme. Een iconische vrouw die haar wetenschappelijke stempel drukte op de mensheid wordt gepasseerd door een actrice.

Ook de Brusselse Christina Goiris heeft haar bedenkingen. "Zoveel verdienstelijke vrouwen op de lijst en dan toch voor een zangeres kiezen... Sta me toe om daar met cynische ogen naar te kijken", reageert ze op Facebook. "Ik vind het echt spijtig. Naar hoeveel zangers zijn er straten genoemd? Ik had liever Marie Popelin gezien."

Schrijver Gie Goris vraagt zich dan weer luidop af of dit veel zoden aan de dijk brengt in het kolonisatiedebat. "Misschien is het belangrijker het verleden onder ogen te zien en recht te zetten dan van symbolen te wisselen", aldus de hoofdredacteur van MO*. Op sociale media wordt ook de ironie ervan aan de kaak gesteld. Cordy werd namelijk tot barones benoemd en onderhield goede banden met het koningshuis. "In Brussel is een vleugje surrealisme nooit ver weg", aldus Guy Vanhengel (Open VLD) fijntjes.

"Annie Cordy wordt vandaag een tweede keer begraven"

Hoewel de emancipatiewaarde van de naamsverandering doorgaans wel wordt gewaardeerd, betwijfelen sommigen of Annie Cordy wel de ideale vertegenwoordiger is voor de Brusselse identiteit. "Populair bij oudere Franstalige Brusselaars, maar onbekend bij Nederlandstaligen, -45-jarigen of Brusselaars met migratieachtergrond. De meerderheid van Brussel dus", stelde Jets OCMW-voorzitter Joris Pochet (CD&V).

Iedereen kon stemmen op een lijst van 15 vrouwen. Van de ruim 30.000 uitgebrachte stemmen ging ruim een vijfde naar Cordy. Toch vindt Marc Peeters het vooral een gemiste kans. "Met deze herbenoeming wordt weer duidelijk dat Brussel niet langer hoofdstad van België kan genoemd worden", klinkt het op Twitter. "Moeite doen om een naam te vinden die elke Belg kent, was te vermoeiend. Waarom niet de Eddy Merckxtunnel?"

Directeur bij Brussel Mobiliteit met een ludieke suggestie.

Er zijn ook heel wat mensen die vinden dat men Annie Cordy eigenlijk oneer aandoet door de Leopold II-tunnel naar haar te noemen. "Ocharme Annie Cordy, geëerd worden met zo'n onding", zegt ex-N-VA-Kamerlid Peter Dedecker. "Ze verdient zoveel beter. De tunnel is allesbehalve flamboyant", vult Brusselaar Alain Monsieur aan.

De Nederlandse journalist Christoph Schmidt sluit zich daarbij aan. "Is dit dan een grote eer voor Annie Cordy? Een donker autotunnel vol verstikkende uitlaatgassen? Misschien was Leopold II toch niet zo'n slechte naam..." De Brusselse Monique Knops voegt er op Facebook aan toe dat "onze pittige Annie Cordy inderdaad een ruimte had verdiend die meer vreugde uitstraalt, zoals pakweg een theater". Ook een park of plein worden vaak geopperd.

Brusselaar Carlos Crespo verdedigt de keuze voor de Lakense zangeres. "Maar was het niet beter geweest om meteen een standbeeld van Leopold II te vervangen door eentje van Annie Cordy", vraagt hij zich af. "Ik weet niet of de familie hier tevreden mee is." Maar de familie van Annie Cordy, die eigenlijk Léonie Cooreman heette, noemt het een hele eer. "En dat zou het ook zijn voor haar", beaamt zanger Udo Mechels, het neefje van Annie Cordy. "Tante 'Nini' had een sterke band met Brussel, aangezien ze in Laken geboren is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?